Már 8 óra körül az iskola előtt várakoztak a tanulók a Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnáziumnál, folytatódott az érettségi hete. Ma matematika tudásukról adtak számot a vizsgázók. Voltak, akik még az utolsó perceket is kihasználták, hogy átnézzék az eddig tanultakat. Horváth Henrik a négy év alatt minden órára készült, ennek ellenére vegyes érzésekkel vágott neki a mai napnak. Rezes Diána a próbaérettségit ötösre írta, így most is a legjobbakban bízott. – Úgy gondolom, hogy kellőképpen felkészültünk, és több próbaérettségit is megoldottunk. Mindezek mellett folyamatosan írtuk az előző évek feladatait. Arra számítok, hogy lesznek benne új feladatok is, mint ahogy mondták. Remélem mindannyian kellőképpen felkészültünk, most már csak reménykedem – mondta.

Mindeközben 8 óra 30 perckor az oktatási intézmény munkatársai felbontották a feladatlapokat tartalmazó dobozt, amit a szabályoknak megfelelően jegyzőkönyveztek is. A diákok az aulában várakoztak, ezt követően elfoglalták helyeiket a tantermekben, mindenki a kijelölt székre ült. Az energiapótláshoz cukor, víz és üdítő is található volt a padokon. Miután mindenki igazolta személyazonosságát, és leadták telefonjaikat, okoseszközeiket és táskáikat egy elkülönített helyre, a felügyelőtanárok ismertették a vizsga menetét. A fiatalok megkapták a tesztlapot, ami két részből állt, ennek a kitöltésére 180 perc állt rendelkezésükre középszinten, segédeszközként használhattak négyjegyű függvénytáblázatot, számológépet, szögmérőt, vonalzót és körzőt. Az első rész feladatai közé tartoztak egyebek mellett a halmazok, számtani sorozatok, valamint logaritmus. Míg a második részben volt terület-, térfogat- és valószínűségszámítás, valamint sodrófa diagram.

Voltak, akik már 12 óra előtt végeztek. Horváth Henrik végül megkönnyebbült, hogy túl van a matekon, négyes-ötös érdemjegyre számít. – Azt kaptam, amire számítottam, mind ami a nehézséget, mind pedig ami a feladattípusokat illeti. Számomra leginkább a valószínűségszámítás okozott problémát, de amennyire tudtam megoldottam – foglalta össze. Csordás Dominik a vizsga második részében sokat forgatta a kezében a függvénytáblázatot. – Az első rész várhatóan jól ment, de azért ott is voltak érdekes feladatok. Aki készült és gyakorolt, főleg ebben az évben, azoknak szerintem sikeresen ment. A második rész hosszabb és nehezebb volt, ott többet kellett gondolkodni. Több idő kellett, hogy átnézzem a feladatokat, és a négyjegyűt is folyamatosan pörgetni kellett. Megoldható volt, de abban voltak nehézségek – mondta.

Ebben a tanévben a Közgében 120 diák írta középszinten a matematika érettségit, de voltak, akik az emelt szintet választották. Általában ettől a tantárgytól tartanak leginkább a tanulók – mutatott rá Fehér Józsefné, az intézmény igazgatója hozzátéve, hogy ma már könnyebben vették az akadályokat.

Úgy gondolom, hogy a tegnapi nap volt az eredeti próba, hogyan osszák be a tanulók az idejüket, mire kell számítaniuk. Ugye minden okoseszközt ki kell rakni egy padra, kabát sem lehet mögöttük, és a borítékokat is meg kell címezniük. Szerintem ez már egy kis könnyebbség, de az idegen nyelvi vizsga szokott nekik az igazi felüdülés lenni, miután túl vannak a magyaron, matematikán és a történelmen – részletezte Fehér Józsefné.

Szerdán az érettségi hete történelemmel folytatódik, az országban középszinten csaknem 69 ezer, míg emelt szinten több mint 7 ezer diák ad majd számot tudásáról.

Fotó: Albert Péter