A január végi testületi ülésen döntöttek a képviselők arról, hogy Munkácsy Mihály képeiből kiállítás nyíljon a hatvani múzeumban. A egyedülálló tárlat érkezése előtt azonban számos átalakítást kell végrehajtani az intézményben, hogy minden megfeleljen a kurátorok által előírt elvárásoknak. A 63 műtárgyból álló Munkácsy-tárlat egy teljes emeletet kap majd a múzeumban, így múlt héten gyakorlatilag már az összes kiállítást elbontották és elraktározták. A munkálatok azonban folyamatosak, első szempontként a műemlékek védelmét biztosítják.

– A szakemberek felszereltek egy úgynevezett switch dobozt, ami a kamerák jeleit gyűjti össze és egy kábelen levezeti a monitorra a képet. A Munkácsy-kiállítást kiemelt biztonsági és műtárgyvédelmi feltételek mellett szervezzük meg. Ez többek között azt jelenti, hogy bővítjük a meglévő kamerarendszert is, jelenleg ezek a munkálatok zajlanak – mondta Kökény Ferenc.

A Hatvany Lajos Múzeum igazgatóhelyettese beszámolt arról is, hogy hamarosan új síneket is építenek a falakra, mivel van olyan kép, aminek súlya eléri majd a 100 kg-ot is. De a továbbiakban klímát is felszerelnek majd, mert a nagy értékű Munkácsy – festményeket meghatározott hőmérsékleten kell tartani.

A tárlat március 17-én 14-kor nyit majd meg és június 14-ig lesz a városban. A bemutatón többek között itt lesznek az Ásító inas, az Önarckép és a Hímzőleány című alkotások is. A szervezők nagyon sok érdeklődőt várnak a kiállításra, nemcsak Hatvanból, hanem az ország más településeiről is. A most végrehajtott múzeumi munkálatok által pedig a jövőben több nagy volumenű kiállítás helyszíne lehet a Hatvany Lajos Múzeum.

Fotó: Albert Péter