Ingyenes ünnepi koncertet adott az Ars Nova Sacra Énekegyüttes szombaton a Grassakovich-kastély dísztermében. A kórus Kodály Zoltán születésének 130. évfordulójára állította össze a műsort. A koncertet három blokkra osztották, az elsőben olyan egyházi műveket adtak elő, amelyek a katolikus liturgiához köthetők.

Az Ars Nova Sacra Énekegyüttes 2005-ben alakult Répássy Dénes és Répássy Gábor vezetésével. A kórus érdekessége, hogy annak ellenére, hogy jogászok, közgazdászok és más értelmiségiek alkotják, a csapat minden tagja rendelkezik valamilyen szintű zenei előképzettséggel. A kórus karnagya Winnington-Ingram Johanna a Hatvan Tv-nek azt mondta: az együttes tagjai fontos feladatuknak tekintik ritkán vagy soha nem hallott művek megszólaltatását, valamint azt, hogy a fiatalokhoz is közelebb hozzák a kóruskultúrát, ez volt a célja a hatvani koncertnek is.

„Számunkra Kodály Zoltán egy nagy jelentőségű zeneszerző, nagyon sok művét énekeljük, ezen a koncerten is csupa Kodály kórusművet adtunk elő. Ez egyfajta tisztelet az alkotó előtt, hiszen nagyon sokat köszönhetünk neki, például a magyar zenekultúra, a kóruskultúra megalakulása is mind Kodály Zoltán nevéhez köthető. A tagokkal pedig azt szeretnénk elérni, hogy minél szélesebb körben legyenek ismertek a művei – hangsúlyozta a karnagy.

A kórus a második blokkban vallásos szövegű, de a liturgiához nem szorosan kötődő dalokat adott elő, köztük az Ének Szent István királyhoz című szerzeményt. Kodály Zoltán kórusművei többségét kortársainak versei ihlették. Ezek közül néhány költeményt Erdélyi György előadóművész szavalt el a hatvani rendezvényen. Végül az együttes világi témájú dalokkal zárta a koncertet.

Az Ars Nova Sacra énekegyüttes a közeljövőben több fellépésre is készül, májusban például Budapesten a MOM Kulturális központban adnak koncertet, ősszel pedig Németországban énekel majd a kórus.

Fotó: Rozgonyi Dezső