Egy rövid tárlatvezetéssel köszöntötte újra a látogatóit a Hatvany Lajos Múzeum. Az érdeklődők megtekinthették az új, állandó régészeti kiállítást, amely a rómaiak és szarmaták viszonyát mutatja be Hatvan környékén a III.-IV. században. A látogatók lehetőséget kaptak arra, hogy közelebbről is megismerjék a korszak érdekességeit és a kiállítás legkiemelkedőbb darabjait. A tárlatot interaktív elemekkel is gazdagították, kihúzható fiókokban helyeztek el relikviákat és információkat a korszakról és a műtárgyakról. Gál Andrea, a tárlat kurátora elmondta: több mint egy éven keresztül dolgoztak a bemutatón. – A kiállítást igyekeztünk úgy tervezni, hogy önállóan is fel lehessen fedezni, például az egyes vitrinek fiókjaival, amelyeket maguk a látogatók húzhatnak ki, hogy megtekinthessék a bennük elhelyezett műtárgyakat. Emellett igazán unikális elemekkel – a szarmata férfi és női rekonstrukcióval – is várjuk az érdeklődőket, továbbá a Csörsz-árok makettjét is bemutatjuk a kiállításban.

Az új állandó tárlat a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének segítségével valósult meg, amelynek tagja a hatvani intézmény is – mondta a szövetség ügyvezetője. Végh Katalin hozzátette: a Hatvany Lajos Múzeummal régóta szoros kapcsolatot ápolnak, a céljuk, hogy támogassák, fejlesszék és népszerűsítsék a vidéki kulturális örökséget. – Az a célunk, hogy a vidéki muzeológusokat szakmailag és egyéb jogi módon segítsük, továbbá közös konferenciákkal és előadássorozatokkal is támogatjuk tagjainkat.

A múzeum nyitóünnepségén részt vett Horváth Richárd polgármester is, aki beszédében hangsúlyozta: a városnak fontos, hogy az intézményben bemutatják azokat az értékeket, amelyekre az elődeink építették Hatvant. Mint mondta: a Hatvany Lajos Múzeum újranyitása és az új állandó régészeti tárlat bemutatása kiváló lehetőséget teremt arra, hogy minél több emberrel megismertessék a város múltját és történelmét. – Ahhoz, hogy jobban megszeressük városunkat, elengedhetetlen, hogy megismerjük múltját és azokat az embereket, akik hozzájárultak annak létrejöttéhez. Úgy gondolom, hogy azok, akik tisztában vannak a városuk történelmével, erősebb kötődést éreznek iránta, és büszkék arra, hogy ott élhetnek. Ezért fontos, hogy Hatvan múltját és annak különleges személyiségeit, akár több ezer évvel ezelőttre visszatekintve bemutassuk és megőrizzük az utókor számára.

Az új, állandó tárlatot öt éven keresztül látogathatják az érdeklődők a múzeum nyitvatartási idejében, keddtől vasárnapig 10-18 óráig.

Fotó: Albert Péter