Harminckét témában döntött a képviselő-testület a legutóbbi önkormányzati-ülésen. A napirendi pontok megvitatása előtt azokat a pedagógusokat díjazták, akik nem tudtak részt venni a városi pedagógusnapi ünnepségen. Polgármesteri elismerést kapott Palatinusné Dorner Edina és Tóthné Gellért Zsanett, Csókás Ferencné Orovecz Ildikó pedig a Belügyminisztérium Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehette át.

Ezt követően a képviselőtestület elfogadta egyebek mellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavalyi éves feladatainak ellátásáról szóló beszámolóját, döntöttek a Hatvani Evangélikus Egyházközség pénzbeli támogatásáról, rendelkeztek a hulladékgazdálkodással kapcsolatos önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről, valamint határozott a testület arról is, hogy a kormánydöntés értelmében átadnak a Váci Egyházmegyének két olyan ingatlant, amelyekben egyházi iskolák működnek, azzal a feltétellel, hogy a jövőben nem adhatják el, és nem terhelhetik azokat hitellel. Mindezek mellett a testület szavazott az önkormányzatoknak járó folyószámlahitel-keret módosításáról is. – Azt tudni kell, hogy mi vagyunk az első városvezetés Hatvan életében, akik úgy gazdálkodnak, hogy eddig még nem kellett igénybe venni a folyószámlahitelt, sem előző években, sem pedig most, ebben a rendkívüli nehéz helyzetben. Ugyanakkor van egy lehetőség, hogy ezt a folyószámlahitel-keretet megnöveljük, és szeretnénk élni ezzel, mert biztonságot ad a városnak, és biztonságot nyújt a hatvani embereknek is – részletezte a polgármester.

A testületi ülésen a képviselők nemmel szavaztak a védőnői ellátásra szolgáló ingó és ingatlan vagyon ingyenes használatra történő átadásához kapcsolódó megállapodás megkötéséről. Júliustól életbe lépnek ugyanis a védőnői hálózatot érintő változások, ez alapján a területi védőnőket átveszik az önkormányzatoktól, azonban a rezsit és a béren kívüli juttatásokat továbbra is a városnak kellene fizetni. A hatvani önkormányzat számításai szerint a védőnői alapfeladatoknak az állami átvételével, és ezáltal az állami finanszírozás elvonásával, a szerződés aláírása havi 1-1,5 millió forint plusz kiadást jelentene.

Itt arról van szó, hogy a védőnői szolgálat átkerül a megyei kórházhoz mindennel együtt, visznek ingatlant, ingóságokat, és az ő elvárásuk az, hogy bár a finanszírozást ők kapják, ennek ellenére az önkormányzat fizesse a védőnői szolgálat rezsijét. Ezt mi nem vállaljuk, tehát itt további tárgyalásokat kezdeményezünk a kórházzal, nem szeretnénk így belemenni ebbe az alkuba” – hangsúlyozta Horváth Richárd.

A képviselőtestület mindezeken túl döntött arról is, hogy pályáznak az „Idősbarát Önkormányzati Díj”, valamint a „Városmarketing Gyémánt Díjra” is, továbbá kiválasztották a Népkertben épülő Kölyökaréna kivitelezőjét. Ez a beruházás a Közösségi Költségvetés részeként valósul meg.