Az országos tisztifőorvos döntése alapján kedd éjféltől péntek éjszakáig hőségriadó van érvényben. A napokig tartó kánikula elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket veszélyezteti. A szakemberek azt ajánlják, hogy aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse. A hőség elleni védekezésben fontos a megfelelő folyadékpótlás, de lehetőleg nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet vagy teát érdemes fogyasztani. Szabó László, a Hatvani Mentőállomás vezetője szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy sok folyadékot kell inni, mivel az a tapasztalat, hogy az emberek ezt elmulasztják. Ilyen extrém időjárás során pedig könnyen ki lehet száradni, ami először szédüléssel, émelygéssel és rossz közérzettel, rosszabb esetben sápadtsággal és ájulással is járhat.

Déry Károly is a sok folyadék elfogyasztására, a tűző nap elkerülésére, valamint az otthonaink hűtésére hívja fel a figyelmet. A háziorvos azt is kiemeli, hogy az idősekre és a gyermekekre fokozottan figyeljünk ezekben a napokban.

– A szervezetet nagyon megviselheti ez a hőség, az arra hajlamosoknál leginkább hajnalban szökhet fel a vérnyomás. Figyeljünk jobban a környezetünkben élő idősekre, nézzünk rájuk többször, hogy elkerülhetőek legyenek a tragédiák – mondta a háziorvos. Déry Károly hozzátette: nemcsak az embereket viseli meg a nagy meleg, az állatokra is figyeljünk jobban. A kisállatokat soha ne hagyjuk autóban és adjunk házi állatainknak is többször friss vizet.

Hatvanban a posta mellett és az újhatvani templomnál is vizet osztanak, párakapukkal hűsítik a levegőt, vízzel locsolják az utakat és a strand is tovább tart nyitva. Az előrejelzések szerint ez a hét megterhelő lesz a meleg miatt, utána enyhülhet a nagy hőség.