A Grassalkovich Művelődési Ház termében gyülekeztek a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének tagjai. Idén is Hatvanban rendezték meg az Észak-magyarországi Régiónapot, amit Horváth Richárd polgármester nyitott meg. Ő arról beszélt: fontosnak tartja a civil szervezetek támogatását. – Egy polgárosodott városnak az alapja az, hogy a civilek megtalálják a megfelelő útjukat. Ezért a városvezetés folyamatosan keresi a kapcsolatot ezekkel a szervezetekkel, mivel velük kerek egész Hatvan – fogalmazott.

Ez már a második alkalom volt, hogy Hatvan adott otthont a rendezvénynek. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnökhelyettese szerint ez nem véletlen, mivel a helyi egyesület és a város mindig jó házigazda, örömmel fogadják őket és segítik a rendezvényeket. A jó kapcsolat jeléül Esküdt Lajos, a BEOSZ aranyfokozatú érmével tüntette ki a polgármestert. A régiónapon több szakmai előadást is meghallgathattak a résztvevők, így például Sándor András a társadalmi kapcsolatok fontosságáról beszélt a jelenlévőknek. A HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály, Társadalmi Kapcsolatok Osztályának osztályvezetője kifejtette, hogy a Hatvani Bajtársi Egyesület Szakszervezete jelentős szerepet tölt be ebben a régióban, a honvédelem és a társadalom kapcsolatának megteremtésében, fenntartásában.

A házigazda szerepét a hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesület töltötte be, akik az elmúlt években még aktívabbá váltak. Például a hatvani csata kapcsán is sokat tesznek a rendezvényért. Kőszegi Ferenc elnök véleménye szerint az egyesületnek fontos szerepe lehet a városban, hiszen az egyesületben hatalmas szellemi és kapcsolati potenciál lakozik.

Az előadások alatt az udvaron is zajlott a munka: babgulyás készült a régiónap résztvevőinek. A program után megnézték a város nevezetességeit, a nap végén pedig az Őrszem szobornál emlékeztek meg elesett bajtársaikról.

Fotó: Albert Péter