Az eseményt a Kecskeméti Szakképzési Centrum és annak Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szervezte, jelen voltak a tábornok nevét viselő szervezetek képviselői, valamint a személyéhez kötődő települések vezetői is. Kecskemétet Mák Kornél alpolgármester, Hatvant Szinyei András alpolgármester reprezentálta. A hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesület, a romániai Bihar község Gáspár András Hagyományőrző Egyesülete, Csernák Béla nyugállományú lelkész vezetésével küldöttséggel vett részt. A MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázist Kévés János alezredes, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kollégiumát és a Gáspár András Kollégiumért Alapítványt Csőke Csaba nevelőtanár képviselte.

A résztvevők megkoszorúzták az iskola emlékfalát. Az ünnepségen Virágh Panna tanuló, a Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskola 12./C osztályos tanulója emlékezett meg a tábornok életútjáról.

A koszorúzás előtt került sor a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a Gáspár András Bajtársi Egyesület közötti együttműködési megállapodás megkötésére, amivel az aláírók hitet tettek a további közös tevékenység, a történelmi hagyományok ápolása mellett. A megállapodást Gubán Gyula tagintézményi igazgató, valamint Kőszegi Ferenc, az egyesület elnöke írta alá, és Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója látta el jóváhagyó záradékkal.

A jelenlévők ezután Gáspár András születésének helyére vonultak át, ahol megkoszorúzták az egykori szülőház helyén álló épületen lévő emléktáblát. Itt Kőszegi Ferenc egyesületi elnök beszélt a tábornok emberi tartásáról és következes kiállásáról. Külön hangsúlyozta a 48-as eszmék korokon átívelő szerepét, valamint kiemelte azokat, akik személyükben és családi hagyományaikon keresztül máig továbbviszik azt.

A történelmi hátteret a kecskeméti Kiskun Huszár és Hagyományőrző Egyesület, valamint a hatvani Zászlóőrség tagjai biztosították korhű egyenruháikban, Szkenderovics Zoltán és Füzér László őrnagy vezetésével. Jó hangulatú, közös ebédre került sor a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kollégiumában, ahol közös beszélgetésekkel tovább erősítették a formálódó, baráti jellegű kapcsolatokat.

A hivatalos részt követően szabadidős programként a Gáspár András Bajtársi Egyesület tagsága megtekintette a Mercedes gyárat, ahol betekintést nyerhettek a világhírű márka gyártási folyamataiba és technológiájába.

Kép és szöveg: H. Szabó Sándor