A Száraz November elnevezésű kihívást a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány indította el még 2016-ban. Azóta pedig sokan döntenek úgy, hogy kipróbálják milyen az, ha egy hónapig egyáltalán nem nyúlnak az üveghez. Azonban, aki rendszeresen, régóta és nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt az könnyen kerülhet életveszélyes állapotba, ha egyik pillanatról a másikra teszi le a poharat – figyelmeztetett Zacher Gábor. – Ha valaki rendszeresen fogyaszt alkoholt és úgy dönt, hogy november elsejétől ezt abbahagyja, akkor jó esélye van, hogy egy-két napon belül már itt lesz a kórházban. Alkohol megvonási tünetegyüttessel, elvonásos epilepsziás rohammal, akár delírium tremens-szel. Ez az utóbbi egy klasszikus alkoholmegvonási tünet, ami nem egy pszichiátriai betegség. Sőt, magába a delírium tremens-be bele is lehet halni – fejtette ki az orvos.

Zacher Gábor hangsúlyozta, hogy a Száraz November alapvetően azoknak szól, akik csak alkalomszerűen italt. Ez alatt az egy hónap alatt az is kiderülhet, hogy milyen mértékű az alkohol iránti sóvárgásunk. Így, képet kaphatunk arról is, mennyire határozza meg a hétköznapjainkat az ital.  

Ha az embernek eszébe jut november 15-én, hogy hoppá, ebben a hónapban még nem ittam alkoholt és mondjuk, hiányzik is neki, az egy kicsit elgondolkodtató. Ez nem azt jelenti, hogy ő alkoholbeteg, szó nincs róla, de lépéseket tett afelé a szoba felé, amire ki van írva, hogy alkoholisták – mutatott rá Zacher Gábor.      

A toxikológus hozzátette, hogy nem csak a november lehet száraz, hiszen sosem késő próbára tenni magunkat egy egészséges és minőségi élet kedvéért. Akinél pedig az alkoholfogyasztás már a napi rutin részévé vált, kérje szakember segítségét a leszokáshoz.