Vidéki múzeumok néprajzi gyűjteményeivel viszonylag ritkán fordul elő, hogy a polgári gyermekélethez kötődő anyagokkal is büszkélkedhetnek. A Hatvany Lajos Múzeum ezt a különleges körülményt igyekezett kiaknázni új időszaki kiállításában.

A „Mikor én kicsike voltam…” A gyermeki élet pillanatai a 20. század első felében című kiállítás megnyitására 2019. április 11-én, 17 órakor került sor. A megjelenteket az Integrált Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény igazgatónője, Márkus Marianna köszöntötte, majd Kriston Vízi József játékkutató etnográfus, a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely nyugalmazott igazgatója tartott ünnepélyes megnyitóbeszédet. Az alkalom végén Deme Ágnes, a Hatvany Lajos Múzeum néprajzkutatója rövid tárlatvezetés során mutatta be a kiállítást, utána az érdeklődők a témáról egy ismeretterjesztő előadást is meghallgathattak.

A kiállítás a már említett néprajzi tárgyakon és képzőművészeti alkotásokon keresztül igyekszik bemutatni a gyermeki élet olyan meghatározó elemeit mint a születés, a keresztelő, a munkába való belenevelődés vagy az iskola rendszeres látogatásának kötelessége. Az anyag áttekintése során végig érződik a paraszti és a polgári közegben nevelkedő gyermekek életmódjának határozott különbsége.

A bemutatott tárgyak között kiemelt helyet foglal el Latabár Kálmán gyermekkori mackója. A játékállatkát a rákóczifalvai B.A.P. Macihad Macimúzeum kölcsönözte Hatvanba, előreláthatólag május közepéig marad a vendégünk. További kölcsönzésekért köszönettel tartozunk az egri Dobó István Vármúzeumnak, a Ceglédi Sportmúzeumnak és Korompay Lászlóné, Babucs Zoltán, Mátyássy Gábor, Millisits Máté, valamint Nagy László magánszemélyeknek.

A kiállítás szeptemberig várja a látogatókat, különös tekintettel az érdeklődő gyerekekre.

Fotó: Bajzáth Gergő