A Hatvany Lajos Múzeumot 1969. január 1-jén hozta létre Hatvan város előjárósága. Az alapító okirat négy gyűjtő és kutatási területet fed le: régészet, néprajz, képzőművészet és helytörténet. Bár a múzeum alapgyűjteményét nem képezték képzőművészeti alkotások, de az alapítók szándéka már akkor, egy olyan múzeum megteremtése volt, amely képzőművészeti gyűjteményével is híressé teheti Hatvant. – A Hatvany Lajos Múzeumnak mindig meghatározó szerepe volt a város életében. Az múzeumi épület létrejöttével értékes műtárgyak kerültek kiállításra, így az intézmény nemzetközi szinten is nagy népszerűségnek örvend – részletezte Szinyei András alpolgármester.

Márkus Mariann kifejtette, hogy az alapító okirat alapján állították össze a jubileumi kiállítást, így négy fő témából áll a tárlat. – A kiállítás címe már előre sejtette, hogy a kerek évfordulóhoz igazítottuk a tárgyi anyagot. Az 50 műtárgy a múzeum négy gyűjteményéből került ki, és olyan ritkaságok jelentek meg köztük, amelyek vagy Hatvan helytörténete szempontjából bírnak különleges fontossággal vagy éppen országos jelentőségük van – mondta Márkus Mariann, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója.

A tárlaton egy kisfilmet is megtekinthettek a látogatók, ami az elmúlt ötven év kiállítás megnyitóit és emlékeit idézi fel. Lehetőség nyílt az intézmény régi kiadványait, néprajzi és képzőművészeti gyűjteményeit is megtekinteni.

Kontor Tamást és Horváth Misit régi barátság köti össze, mindketten több mint húsz éve erősítik a hazai könnyűzenei élvonalat. Barátaik támogatásával, az együtt zenélés örömével a hátuk mögött hozták létre a Kontor Horvath Acoustic produkciót. Az évfordulón ők is felléptek. – A Kontor Horvath Acoustic felállásunkkal, olyan zenéket adunk elő, amiket nagyon szeretünk, és úgy gondoljuk, hogy a közönségnek is tetszene. Leginkább olyan dalokat hallhatnak tőlünk az emberek, amik vidámak és tökéletesen illenének egy tábortűz mellé – mondta Kontor Tamás.

Az est további részében a két zenész ingergazdag koncertjével szórakoztatta a közönséget.

Fotó: Albert Péter