Reggel nyolc óra előtt már sokan álltak sorban Újhatvanban, a Széchenyi István gimnázium előtt, és Óhatvanban a sportcsarnok parkolójában is, hogy minél hamarabb átvehessék a kedvezményes árú terményeiket. A 15 kg. burgonya, a 10 kg. alma, és a 3 kg. hagyma ára évek óta egységesen 500 forintba kerül. Vaka Istvánné elmondta, hogy nagyon nagy segítséget jelent a családjuknak az összesen 28 kilogramm élelmiszer. Eke Barbara szintén örömmel fogadta a kedvezményes beszerzés lehetőségét, és azt is elárulta, hogy elsőként rakott krumplit készít majd a megvásárolt alapanyagokból.   

Az elmúlt években tapasztalható gazdasági változások és a nagymértékű infláció komoly kihívást jelentett a város gazdálkodásának, mégis sikerült megőrizni az élelmiszerek kedvezményes árát – hangsúlyozta Horváth Richárd polgármester, aki a termények kiosztásában is segédkezett:

„Amikor az idei költségvetést terveztük, azzal szembesültünk, hogy iszonyatos plusz költségeink lesznek. Ennek kapcsán, több mint 1,5 milliárd forintról van szó. Ezt az összeget kellett kigazdálkodnunk, és ezt a helyzetet kellett megoldanunk. Éppen ezért a munkatársaimtól, a cégvezetőktől, és az intézményvezetőktől egy rendkívül szigorú gazdálkodás vártunk el. Ezeknek az intézkedéseknek meg lett az eredménye. Mi, hatvaniak összefogtunk és összeszorított foggal, de sikerült a terveknek megfelelően gazdálkodnunk. Ezért sikerült változatlan áron megtartani a terményosztást is. Így most is 500 forintért igényelhették az erre jogosult hatvaniak ezt a szolgáltatást.”

Horváth Richárd kiemelte, a sikeres és kiegyensúlyozott gazdálkodás eredményeként több olyan programot is sikerült újraindítani, amelyek Hatvan fejlődését, és a hatvani emberek életét segítik majd a jövőben is.

A termények pakolásában és kiosztásában az önkormányzat munkatársai és a képviselők is részt vettek, mindkét helyszínen. Szinyei András és Lestyán Balázs alpolgármesterek is személyesen segítették a munkát. Különösen nagy szükség van az ehhez hasonló akciókra a mai gazdasági körülmények között – hangsúlyozta Lestyán Balázs:

 „Az energiaválsággal terhelt időszakban, amikor az élelmiszer ára is az egekbe szökött, nagy szüksége van a hatvaniaknak arra, hogy kedvezményekhez juthassanak. A terményvásár is ezt a célt szolgálja.”

Az eseményt óriási érdeklődés övezte, így a vásár végén elfogytak a pillanatnyi készletek, ezért néhányan, a regisztrálást követően, november harmadikán kapják majd meg a terményeket.    

Fotó: Albert Péter