Az elsősöknek szeptembertől egy új korszak kezdődött az életükben. Az óvodából az iskolába való átállás nem mindig egyszerű, de az idősebb diákok és a tanárok is mindent megtesznek, hogy jól érezzék magukat az intézményben és könnyen menjen számukra a beilleszkedés – mondta Polonkai Zoltánné igazgató. – Az első osztályt 53 kisdiák kezdte meg a 2023/2024-as tanévben. Az ő ünnepük volt ez a ma délelőtt, amikor a többi között, megkapták az iskola bordó színű nyakkendőjét is. Nagyon régóta készültek és nagyon várták ezt az eseményt. A hagyomány szerint mindig a negyedik osztályosok készülnek műsorral, hiszen ők az alsó tagozat legidősebb tanulói. Most is egy vidám, zenés, és táncos előadással várták a kisebbeket, és az elsősök is bemutatkoztak egy rövid verssel és énekkel -mondta.

Az esemény után a fiókák közösen mondták el a fogadalomtételt, ezután ünnepélyesen magukra öltötték a Kossuth-os nyakkendőt és átvették az emléklapjukat is. 

Nemcsak a Kossuthban, hanem az Hatvani Ötös Számú Általános Iskolában is tartottak fiókaavatót pénteken. Itt is készültek műsorral a legkisebbeknek, akik izgatottan várták már az ünnepséget.

Az esemény végén az elsősök itt is elmondták a fogadalomtételt, amiben megesküdtek arra, hogy jó viselkedésű, tisztelettudó, szorgalmas gyerekek lesznek. Kutalik Márta, az intézmény igazgatója elmondta: régi hagyománya van a fiókaavató ünnepségnek, ezzel igyekeznek az iskola közösségéhez való tartozást erősíteni a gyerekekben. – Általános iskolánk teljes jogú tagjává fogadjuk a pici kis elsősöket. Kapnak egy nyakkendőt, ami azt jelképezi, hogy az iskolánkhoz tartoznak, és minden jeles eseményen, iskolai ünnepeken, bárhová megyünk szerepelni, ezt a nyakkendőt büszkén viselik -részletezte.

A kék-sárga nyakkendő átvételét követően emléklappal és úgynevezett gólyakarkötővel kedveskedtek a felavatott diákoknak. Az ötös iskolában összesen 45 diák kezdte meg az első osztályt.