A Hatvany Lajos Múzeum kiállító termeit járták körbe a múzeum munkatársai, az intézményben minden készen áll a Rippl-Rónai kiállításra. Kedd reggel az alkotó festményei is megérkeztek a helyszínre, összesen 90 műalkotást szállítottak Hatvanba. A nagyértékű képeket és a festő személyes tárgyait kettessével vitték fel a múzeum termeibe, majd óvatosan, a követelményeknek megfelelően csomagolták ki azokat. A múzeumban minden feltétel adott, hogy év végéig otthont adjon ezeket a műtárgyaknak.  – A kiállított darabok védelme nagyon fontos, főleg képzőművészeti vonatkozásban. Használjuk a klímarendszert, illetve vannak páramentesítő készülékeink, amivel tartani tudjuk a megfelelő értékeket. A világítás is speciális lámpákkal történik, ami nem roncsolja a képek felületét – mondta Kökény Ferenc, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója.

A tárlat anyaga a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumból érkezett a hatvani intézménybe. Elhozták a 19. századi alkotó egyik leghíresebb, a Tavaszi munkák című festményét is. Pál-Simon Kornélia a kaposvári múzeum művészettörténész-muzeológusa elmondta, Rippl-Rónai József
kezdetben Munkácsy tanítványa volt, a 19. század végén Párizsban vált újító alkotóvá. Mint mondta: a hatvani kiállítás egyik fontos szempontja, hogy kronológiai sorrendben helyezik el az öt teremben műtárgyait. – A művész korszakait nagyon könnyen lehet behatárolni, erre az öt terem is lehetőséget ad, de további témacsoportokban is gondolkodtunk. Például a hölgyek, így a Zorkához köthető ciklusa is egy külön blokkban jelenik meg. Továbbá fontos szempont volt a műtárgyak kiválasztásánál, hogy nem csupán egy festőművészt szeretnék megmutatni, mivel egyben grafikus és iparművész is volt Rippl-Rónai. Teljes egészében erre építettük fel az életművét, és így válogattuk össze a kilencven műalkotást – részletezte.

A Rippl-Rónai kiállítás szeptember 27-én nyílik délután 2 órakor. Az ünnepi eseményen beszédet mond Horváth Richárd polgármester, Kökény Ferenc, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, valamint Pál-Simon Kornélia művészettörténész-muzeológus. A nagyszabású tárlat december végéig fogadja az érdeklődőket.

Fotó: Rozgonyi Dezső