Az első Holdra szállás sikerét ünnepeljük július 20-án, ugyanis 1969-ben ezen a napon landolt az Apollo 11 legénysége a Földtől legközelebb elhelyezkedő égitestre, amikor Neil Armstrong és Buzz Aldrin sima leszállást teljesítettek a Mare Tranquillitatison (Nyugalom Tengerén), a Hold innenső oldalának egyik lávasíkságán. A világszenzációnak számító esemény része volt egy 2 óra 31 perc 40 másodperces időtartamú holdséta is, amelynek a során 21,55 kg holdkőzet- és holdpormintát gyűjtöttek.     

A Holdar szállás pillanatában hangzott el az egyik legismertebb mondat a történelemben, Neil Armstrong szájából, ami így hangzott:

„Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek.”

A magyarok közül Farkas Bertalan járt először a világűrben, Valerij Kubaszov asztronautával 1980. május 26-án, moszkvai idő szerint 21 óra 20 perckor, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor, indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Ekkor Magyarország hetedik helyen csatlakozott azokhoz a nemzetekhez, akik kiléptek a világűrbe.

2021-ben a kormány újra elindította az űrkutatási programot, hazánkban. A Hunor űrhajós projekt keretein belül négy jelölt készül a nagy utazásra. Köztük a Hatvanban élő villamosmérnök, Cserényi Gyula.