November negyedike nemzeti gyásznap, az 1956-os hősökre, és a több mint 2500 áldozatra emlékezünk minden évben ezen a napon. Ebből az alkalomból országszerte több városban koszorúzást és mécsesgyújtást tartottak. A kegyelet kifejezéseként ilyenkor felvonják, majd félárbócra eresztik Magyarország lobogóját. Hatvanban a Kossuth téri ünnepi megemlékezésen Nemeshegyi-Horvát György, baptista lelkész osztotta meg gondolatait.

Örökkévaló Isten, köszönjük neked az ’56-os bátrakat, akik legalább tenni akartak, és nem akartak belenyugodni szabad emberekhez méltatlan állapotokba. Legyen a sírkövük jel, hogy ott szikla van, amerre nem kell a hajót kormányozni. Töltsd ki ránk szent lelkedet, hogy kapjuk meg fiadtól a bárány alázatát és az oroszlán egyenességét, egymástól elválaszthatatlan egységben. Imádkozunk az eltiportakért, a szenvedőkért, az összetörtekért, özvegyekért és árvákért, határainkon belül és túl, Ukrajnában, a Szentföldön, illetve az egész világon – mondta.

Az esemény zárásaként levonták a forradalom legfontosabb jelképévé vált lyukas zászlót, majd a megemlékezők mécsesek elhelyezésével és főhajtással tisztelegtek az áldozatok előtt. November negyedikét 2013-ban nyilvánította hivatalosan gyásznappá a kormány.

Fotó: Albert Péter