Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc március 15-i helyszínei elevenedtek meg az 5. Számú Általános Iskolában. A tanulók keresztül haladtak egyebek mellett a pesti városházán és Landerer nyomdáján, itt egy-egy feladatot oldottak meg a fiatalok. A Nemzeti Színházban például a forradalmi tömeget kellett bejuttatniuk a díszelőadásra, hogy együtt ünnepelhessenek a színészekkel és a közönséggel. Az iskolában összesen nyolc helyszínt alakítottak ki, ahol a tanulók rejtvények mellett mozgásos feladatokat is kaptak. A tornateremben a küldetések közé tartozott kiszabadítani Táncsics Mihályt a budai várból, eljutni a Helytartótanács elé, valamint emelvényt építeni a Nemzeti Múzeum előtt, hogy Petőfi Sándor elszavalhassa a Nemzeti dalt.

Kutalik Márta, az iskola igazgatója elmondta, hogy a gyerekek szeretik az olyan játékos, kooperatív feladatokat, ahol csapatként kell együttműködniük. Éppen ezért a feladatok összeállításánál fontos szempont volt, hogy úgy emlékezzenek meg a történelmi eseményekről, hogy élmény maradjon nekik. – A mostani generáció gyerekei nem igazán szeretik, amikor egy helyben kell állniuk, és egy pontra koncentrálva nézni egy műsort. Rövid ideig tudnak figyelni, ezért nem hiszem, hogy sok dolgot megjegyeznek belőle. Biztos vagyok abban, hogy most hazaviszik ezt az élményt, és elmondják otthon is, hogy milyen klassz történelmi kalandozásban volt ma részük – részletezte.

A tanulók minden állomáson pontokat gyűjtöttek, amit az állomásvezetők az osztályok menetleveleiben rögzítettek, ezeket a gyerekek már napokkal korábban elkészítették. Az esemény zárásaként minden diák emléklapot és csokoládét kapott.

Fotó: Albert Péter