Október 15-én indul a fűtési szezon, azonban a hűvös időjárásnak köszönhetően a legtöbb lakásban már bekapcsolták a melegítő rendszereket.     

Rendkívül fontos, hogy a különböző fűtési rendszerek esetében meggyőződjünk a biztonságos üzemelés körülményeiről. Erre már a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője hívta fel a figyelmet. Nagy Csaba kiemelte, különösen fontos az ellenőrzés és a karbantartás, például a kémények esetében is. Azonban a fűtési szezonban már leterheltebbek szakemberek. – A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését, ha szükséges a tisztítását is. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a szakembernek ne forró környezetben kelljen dolgoznia. A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom mondta. Hozzátette, a családi házakban, ha nincs bejegyezve vállalkozás, a kéményseprés ingyenes.

Nagy Csaba hangsúlyozta, az ellenőrzés fontosságát az is mutatja, hogy idén már 35 kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat Heves vármegyében. A számok azt mutatják, hogy minden hetedik lakástűz a kémény nem megfelelő állapota miatt keletkezik. A fűtési szezon alatt megnő a szén-monoxid- mérgezések száma is. – A kandalló, a cserépkályha, és a vegyestüzelésű kazán, valamint a fali vízmelegítő mindig a szoba levegőjét használja működése közben, ha nincs elég friss levegő ezek működése közben, akkor szén-monoxidot fog termelni. A szén-monoxid magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket is részletezte.

A sajtószóvivő arra is figyelmeztetett, hogy sokan nem a megfelelő tüzelőanyaggal fűtenek. A nem rendeltetésszerű használat szintén okozhat súlyos sérüléseket, valamint jelentős anyagi kárt. Hozzátette, érdemes minden nyílt égésterü fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni, mert a berendezés akár az életünket is megmentheti.