Hatvanban minden évben május utolsó vasárnapján megemlékeznek a harcokban elesett hősökről. Horváth Richárd polgármester az Őrszem szobornál elmondott beszédében azt hangsúlyozta, ezen a napon fel kell idézni, hogy egy országot mindig azok védenek meg a pusztulástól, kiknek a közösség fontosabb saját érdeküknél, ezekről az emberekről pedig példát kell venni mindenkinek. Hozzátette: az elmúlt évek megtanítottak mindenkit arra, hogy nemcsak az a hős, aki az életét kockáztatva kardot ránt, hanem hősök mindazok, akik lehetővé teszik számára, hogy ezt tehesse. Mint mondta, egy ország és egy nemzet működtetése igazából azokon múlik, akik nem látszanak, hanem csendesen és becsületesen végzik a dolgukat.

Fontos, hogy hálával és tisztelettel gondoljunk azokra, kik a történelem során megküzdöttek azért, hogy hazánk szabad maradhasson! Nem szabad azonban megfeledkeznünk azokról, kik a régi évszázadokban épp úgy, mint ma, azon dolgoznak, hogy legyen olyan országunk, amiért érdemes küzdenünk. Hogy legyen mit jobbá tennünk! Ők azok a névtelen hősök, kik nem az elismerésért, a sikerért, vagy nagy vagyonokért küzdenek! Ők azért küzdenek minden nap, hogy a magyar nép a lehető legjobban élhessen – egyáltalán élhessen! Hogy a Kárpát-medence évezredes népének holnap is meglegyen mindene a méltó élethez. Talán már nem is tudjuk, milyen emberfeletti munka szükséges azoknak a dolgoknak a biztosításához, melyeket oly hétköznapian használunk – hangsúlyozta Horváth Richárd.

A városvezető kiemelte, a Magyar Hősök Emléknapján egyforma tisztelettel kell fejet hajtani Magyarország régmúlt és ma élő hősei előtt, akár a múltban hozták áldozatukat, akár a jelenben tesznek meg mindent országunkért.

A megemlékezés végén a pártok, és a különböző egyesületek képviselői koszorút és mécsest helyeztek el az emlékműnél.

Fotó: Albert Péter