Már reggel 8 óra előtt szállingóztak a diákok a Bajza József Gimnáziumba, elkezdődött az érettségi vizsgaidőszak. A tanulók ma magyar nyelv és irodalom tudásukról adtak számot. A fiatalok miután megnézték az intézmény bejáratánál az ülésrendet, elfoglalták helyeiket a tantermekben. Szőlőcukor, csoki, víz és üdítő szinte minden padon látható volt, de többen kabalatárgyaikat is magukkal vitték. Gyurkó Balázs 12.A osztályos tanuló szerint az elmúlt négy év alatt mindent megtanult ahhoz, hogy jól teljesítsen. Cserna Eszter az ELTE gyógypedagógia szakán szeretné folytatni tanulmányait, így fontos neki, hogy jó eredményeket érjen el. Ő novellaelemzést várt. – Ha novellaelemzés lesz, akkor jobb eredményre számítok, a verselemzés egy kicsit összetettebb, de szerintem 70-80% meglesz – mondta.

A feladatlapokat tartalmazó dobozt 8 óra 30 perckor bontották ki, amelynek tartalmát hivatalos átvétel után gondosan szétosztották a felügyelőtanárok között. A pedagógusok ezt követően a tantermekbe érkezve begyűjtötték a tanulóktól telefonjaikat és okoseszközeiket, majd ismertették a vizsga menetét, a fiatalok 9 órakor láthattak neki a megoldásának. A diákoknak 240 perc állt rendelkezésre, hogy befejezzék a két tesztlapot, ezen a napon helyesírási kéziszótárt használhattak segédeszközként. Az első rész feladatai között szerepelt Ady Endre és az Antigoné, míg a második részben elemezhették Karinthy Frigyes egyik novelláját, vagy írhattak Babits Mihály költészetéről egy témakifejtő esszét. Gyurkó Balázsnak végül nem okozott nehézséget az esszé, amitől tartott reggel. – A feladatok pont annyira voltak nehezek, mint amilyenre számítottam, tízes skálán hatosra értékelném a teljesítményem. A sokat kritizált irodalmi teszt nagyon könnyű volt, legjobban az esszétől féltem, szerintem azonban az is könnyen teljesíthető volt – részletezte.

A Bajzában 103 tanuló írta középszinten a magyar érettségit, akik az emelt szintet választották más helyszínt jelölt ki számukra a kormányhivatal.

– Az évfolyam a 2020-as NAT szerint érettségizik. Ez teljesen más szemléletet kíván a gyerekektől, most már a logikai gondolkodást helyezik előtérbe, valamint a logikai összefüggések felkutatását. Azt gondolom, hogy ennél a generációnál ez pozitívum, hiszen ők teljesen másképp gondolkoznak, mint mondjuk mi harmincöt évvel ezelőtt – fejtette ki Deák Andrea, az intézmény igazgatója.

Az érettségi vizsga holnap matematika tantárggyal folytatódik, középszinten 69 ezren, emelt szinten több mint 6600 tanuló ad majd számot tudásáról.

Fotó: Albert Péter