A magyar zászló és a városi címer mellett Törökország zászlaja is díszítette pénteken a városházát. A hatvani önkormányzathoz érkezett ugyanis a Török Köztársaság budapesti nagykövete. A török küldöttséget Horváth Richárd polgármester fogadta, majd közösen felsétáltak a városvezető irodájába, ahol a hosszútávú kapcsolat alapjairól tárgyaltak. A beszélgetés végén a polgármester a török kori Hatvan metszetét, valamint virágot ajándékozott a diplomatának.

Ezt követően a polgármester és a nagykövet asszony a városháza nagytermében találkozott olyan hatvani vállalkozókkal, akik adományokkal segítették a törökországi földrengés áldozatait. A támogatókat Ferhat Gűray hatvani üzletember fogta össze. – A tragédiát követően azon gondolkodtam, hogy itt Hatvanban mit tudok tenni, hogyan tudna a helyi közösség a földrengés áldozatainak segíteni. A katasztrófát után nem sokkal elmentem Horváth Richárd polgármester úrhoz, aki szeretettel fogadott, és felajánlotta az önkormányzat támogatását Törökországnak. Emellett felkerestem helyi vállalkozásokat is, ők is sokat segítettek, ez mind nagy gesztus volt a török közösség felé a hatvani lakosoktól – hangsúlyozta Ferhat Gűray.

Az eseményen Gülşen Karanis Ekşioğlu nagykövet asszony háláját fejezte ki a hatvani önkormányzat felé, majd hangsúlyozta: a török-magyar kapcsolat folyamatosan erősödik, és reméli, hogy Hatvannal is létrejöhet egy szoros együttműködés. –Először is szeretnénk megköszönni Hatvannak minden támogatást, a magyarok ismét megmutatták, hogy lehet rájuk számítani a nehéz időszakokban is. A hatvannal való baráti kapcsolat is sajnos egy tragédia miatt jött létre, de reméljük, hogy minél több örömteli pillanatot élünk majd meg közösen. A polgármesterrel éppen ezért arról egyeztettünk, hogy a várossal milyen együttműködést hozhatunk létre a közeljövőben. Terveink szerint mostantól több alkalommal is ellátogatunk majd ide – hangsúlyozta a nagykövet.

Horváth Richárd, polgármester emlékeztetett arra, hogy Hatvan nemrég egymillió forinttal segítette a földrengés sújtotta Törökországot. Mint mondta: a mostani eseményen pedig annak reményében találkoztak újra, hogy a fórumon túl hosszútávú kapcsolatok is létrejöhessenek.

Természetesen a fő irány a gazdasági együttműködés lenne, fel is ajánlottam a nagykövet asszonynak Hatvant befektetési helyszínként, de emellett egyeztettünk arról is, hogy a sport és a kultúra területén milyen közös projekteket lehetne megvalósítani. Szeretnénk, ha a törökök és a magyarok minél jobban megismernék egymást.” – emelte ki a polgármester.

Horváth Richárd hangsúlyozta azt is, hogy a jövőben azon dolgoznak majd, hogy minél sikeresebb legyen az együttműködés a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és Hatvan Város Önkormányzata között.

Fotó: Albert Péter