2020-ban indította el értékmentési programját a Volánbusz Zrt. Az utazási társaság célja az volt, hogy megőrizze és bemutassa az utókornak a magyar buszközlekedés nagy múltú járműveit és az elődvállalatok működését.

A tavalyi retró nap után, idén újból láthatóak lesznek a járműlegendák a hatvani Volánbusz telephelyén. A mostani esemény társszervezője a magyar légiközlekedés történelmét bemutató Aeropark – tájékoztatott a Volánbusz Zrt. ügyvitel támogatási osztály csoportvezetője. Kiss Dániel Áron kifejtette, a Légiközlekedési Kulturális Központ többek között a 260 Centrum elnevezésű autóbuszt is bemutatja, amely Budapest és Ferihegy között szállította az utasokat a 80-as években, de más érdekesség is várja majd az érdeklődőket. – Repülőgép szimulátor is lesz kitelepülve, illetve egy Volánbusz kiállítással készülünk, amely bemutatja a Volánoknak a történetét az 1927-alakulástól egészen a napjainkig. Igyekszünk minden érdekességet a látogatók elé tárni. Megnézhetik a régi öltözékeket, eszközöket, térképeket – mondta.

Kiss Dániel Áron hozzátette, az idei esemény büszkesége, egy olyan felújított modell lesz, amely 70 évvel ezelőtt falta a kilométereket Magyarország települései között. – A nagy szenzáció, hogy a Volánbusz elkészítette közel egy éves munkával az idén 70 esztendős Ikarus 30-as típusú autóbuszunkat, ami egy teljes körű felújításon esett át. Ez a nosztalgia flottánk rangidős járműve és nagy különlegessége, hogy ez volt az első Ikarus típus, ami bekapcsolta a magyar vidéki településeket a közlekedésbe.”    

A Volánbusz Retró Nap április 15-én, 10 órakor kezdődik és este 6 óráig lesz látogatható. A parkolás a Volánbusz hatvani telephelyén biztosítva lesz, azonban a szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy vonatok és buszok is indulnak majd, amelyek az esemény helyszínére szállítják az érdeklődőket. A jegyvásárlás részleteiről a volánbusz weboldalán lehet tájékozódni.