A Hatvan EXPO pénteken kezdődött, több kiállítást is megnyitottak, szombaton a Halott Pénz lépett fel, vasárnap a Robin Hood musicalt mutatták be. Hétfőn pedig a rockra összpontosítottak. Már kora délután indultak a koncertek, először a helyi vonalat erősítették, olyan hatvani zenekarok álltak színpadra, mint a Lator Blues Band, Éhenkórászok, Anonymus60 és a Treff. A ’70-es évek eleje óta aktív Lord zenekarra már nagyon sokan érkeztek a Népkertbe, hogy közösen énekeljék el például a Vándor című dalukat.

Az Ossian megkerülhetetlen a hazai rockéletben, Paksi Endréék 1986 óta megállíthatatlanul menetelnek előre. Ők azok, akik nem elégednek meg a korai sikereikkel, folyamatosan dolgoznak új dalokon, idén A reményhozó címmel jelent meg új albumuk. Erről premierben, Hatvanban is játszottak számot. Paksi Endre nem csak szövegeiben vállalja, hogy rocker, 60 évesen is sziklaszilárdan áll a színpadon, folyamatosan beszél a közönségéhez, élteti őket, zenéjükkel pedig a teljes Népkerti tömeget megmozgatják. A leghátsó sorokban is kívülről fújták a szöveget. A frontember szerint csak úgy lehet zenélni, ha azt nem kötelességből, hanem szívből teszik. Ők így csinálják, egyszerűen szeretnek játszani, szeretnek dalokat írni, koncertezni és szeretik a közönséget.  Utóbbit pedig mindenki érezhette, aki jelen volt. A rock katonáinak hiába van acélból a szívük, könnyen megnyitják egymás felé.

Az események az augusztus 20-i programokkal folytatódnak: 10 órakor szentmisével egybekötött ünnepséget tartanak az újhatvani templomnál, ahol megszentelik az új kenyeret. Délután pedig szintén a Népkert ad otthon a koncerteknek: a New Level Empire 18 órakor, Rúzsa Magdi pedig 20:30-kor kezd a színpadon. Ezt követően tűzijátékkal zárják az államalapítás ünnepét.