Egészen különleges kiállítás várja a látogatókat péntek óta a Grassalkovich Művelődési Házban, ahol „Gondolatok a magyar irodalomból” című nemzetközi paverpol kiállítás nyílt. A tárlaton csaknem 60 alkotó, 80 egyedi, különleges üzenetekkel bíró kisplasztikája látható.

–  Az alkotások Josefine De Roode által körülbelül 20 éve kifejlesztett holland egyetemi kurzuson tanított paverpol technika, és az ehhez kapcsolódó speciálisan kifejlesztett alapanyagok, akrillal és olajfestékkel kiegészítve, egyedileg kialakított arc és természetes kiegészítők felhasználásával készültek – részletezte Tóvaj Erika, alkotó, főszervező. Hozzátette: a paverpol tulajdonképpen egy levegőre száradó speciális keményítő és ragasztó anyag, melyet textil, papír, száraz-virágok, selyem, puha bőr, gipsz, fa, kerámia, kő, fém és egyéb természetes anyagra lehet felhordani adalékanyag hozzáadása nélkül.

Az alkotások a magyar szépirodalom remekeiből merítettek ihletet, így megjelennek a művek között többek között Ady, Radnóti, Wass Albert és a magyar népmesék egy-egy gondolata, motívuma is.

A paverpol néhány éve újdonságként került Magyarországra, forradalmasítva a kreativitásban rejlő lehetőségeket. Nem csak a művészek alkotnak ezzel a technikával, bárki kipróbálhatja. – Tulajdonképpen egy nyitott lélekre van szükség a paverpol alkotáshoz, olyan szemléletmódra, ami meglátja akár a régi hagyaték textilekben, elhanyagolt lim-lomban az újra felhasználás lehetőségét. Azért is örvend nagy népszerűségnek ez a technika, mert bármilyen tárgy új értelmet nyerhet általa, tehát a paverpol az újrahasznosítás, az ökodizájn lehetőségét is magában foglalja – mondta Katonáné Tóth Judit, a Paverpol Kelet – Európa és Ausztria képviselet vezetője.

A programon a Való Álom Kreatív Műhely növendékei zenés – táncos műsort adtak elő, illetve Ster Erika, paverpol alkotó verset szavalt.

A kiállítás a hónap végéig folyamatosan megtekinthető a Grassalkovich Művelődési Házban.

Fotó: Albert Péter