Pénteken kezdetét vette a XX. Európa – bajnoki, XXVII. Nemzetközi meghívásos Roncsderby verseny Hatvanban. A strand mögötti pályán délután ismét felbőgtek az autók motorjai, a versenyzők az időmérő edzésekben próbára is tették jàrgànyaikat. Ezután következett a szombat délelőtti hivatalos megnyitó, amikor is a bajnokság résztvevői látványosan és hangosan felvonultak a Városháza elé, majd közösen visszavonultak a roncsderby pályára a városon át.

A hétvége aztán kemény futamokat tartogatott a versenyzőknek, a gyorsasági, könnyű építésű, ütközéses és láncos futamok egészen vasárnap estig tartottak. Szombaton rendezték meg a Hatvan Bajnoka futamot is, ahol Háromszéki György lett a győztes. – Kb. 17 – 18 éve versenyzem, nagyon szeretem ezt a sportot. Öt bajnokságból háromszor Hatvan Bajnoka lettem, ez a sport számomra igazi adrenalin és izgalom – mondta az autóversenyző, aki ezúttal egy Honda típusú autóval rótta a köröket.

A verseny harmadik napja is rengeteg erős futamot tartogatott, itt már nem kímélték egymást és az autóikat a versenyzők, mindenki szeme előtt a továbbjutás és a győzelem lebegett.  Este pedig következett a verseny egyik legizgalmasabb futama, a rodeo: itt azokkal az autókkal vonultak pályára, amik a három napos futamokat túlélték és még versenyképesnek bizonyultak. A versenyt Horváth Richárd polgármester indította el, miután következett a lóerők hangos összecsapása. Égtek a kerekek, füstöltek a motorok, a futam kifulladásig tartott, és csak egyetlen győztes maradhatott a végére. A rodeo nyertese ezúttal Ludányi Tibor lett.

A háromnapos megmérettetésen 32 futamban, 70 versenyző, több mint 60 autó és több ezer lóerő csapott össze egymással. – Az idei bajnokság is sikeres és izgalmas volt. A versenyzők és az autók építői mindannyian kitettek magukért, rendkívül színvonalas futamokat láthattunk. Egyszer volt egy kisebb baleset, de azt is sikerült könnyedén megoldani, az érintett autóversenyző a szombat esti buliban már DJ volt – összegezte a bajnokság tapasztalatait Márkus Norbert főszervező.

Hozzátette: a közönség is nagyon jól érezte magát mindvégig, idén is rengetegen kilátogattak a pályára. A depóban pedig fergeteges buli hangulat volt, legfőképp vasárnap este amikor is mindenki önfeledten ünnepelte a futamokat, egymást és a sikeres bajnokságot.

Fotó: Bajzáth Gergő