A kutyák időszakos kullancs elleni védekezése kezd átformálódni, a legtöbb állatorvos a folyamatos védekezést ajánlja, így egész évben érdemes a kullancsok ellen védeni a kutyákat, ugyanis több súlyos, akár halálos kimenetelű betegséget is terjesztenek ezek az élősködők.

Kutyánk szabadban történő sétáltatása a kutyatartás fontos és hasznos mozzanata. A friss levegőn eltöltött idő aktív kikapcsolódást jelent mindenkinek, azonban egyben a négylábú társra leselkedő veszélyeket is hordoz magában. A szabadban számtalan élősködő – kullancsok, bolhák, szúnyogok, tetvek – várja az alkalmat, hogy kedvencükre telepedhessen, és különféle betegségeket adhasson át neki. Rudas Aranka, a Kutyaszív Állatmentő Alapítvány elnöke a Kommentár című műsorban elmondta: ha a kutyában kullancsot találunk, a lehető legrövidebb időn belül ajánlott eltávolítani. – A kullancs kézzel történő megragadása, összenyomása, kicsavarása nem megfelelő eljárás, a legkíméletesebb módszer a speciális kullancs-csipesz, valamint az egyszer használatos, ún. kullancskanál, ezek állatpatikákban vagy gyógyszertárakban beszerezhetők – fogalmazott az állatvédő.

Hozzátette: a leghatékonyabb védekezés a megelőzés, melyhez nagyon sokféle készítmény érhető el állatorvosi rendelőkben, illetve állatpatikákban, nyakra cseppenthető (ún. spot-on) készítmények, nyakörvek, spray-k formájában. A riasztók mellett ne feledkezzünk meg a kedvencek rendszeres átvizsgálásáról sem: nézzük át bundáját, mancsát, fülét, de még a száját is, nem-e kapaszkodott meg valahol egy kéretlen betolakodó. A kullancsok megbújhatnak a nyakörv, kendő, hám és a kutyaruha körül/alatt is. A kullancs által terjesztett betegségek közül a Lyme-kór ellen létezik megelőző védőoltás is.

Szakértők szerint elmúltak a korábban „kullancsszezonként” emlegetett időszakok, és ma már szinte egész évben készülnünk kell a vérszívók támadásaira.

Kezdőkép forrása: google.com