Hatvanban is megjelent az az új típusú betegség, melyet egyre több esetben diagnosztizálnak a környéken leginkább kutyákban, de a kór macskákra is ártalmas lehet. A szívférges megbetegedést egy bizonyos fonálféreg okozza. A féreg lárvái szúnyogcsípéssel jutnak be a kutyák szervezetébe, ahol a véráramon keresztül a tüdő és a szív felé veszik az irányt, ahol aztán szaporodni kezdenek. A paraziták 6 -7 hónap alatt akár 30 cm-esre is kifejlődhetnek. Úgy 6- 8 hónappal a fertőzést követően az állat szervezetében világra jött féreglárvák egy újabb vérszívás alkalmával ismét egy szúnyoghoz kerülnek, ami aztán tovább viszi a fertőzést.

Hajdú Pál állatorvos elmondta: a globális felmelegedéssel új típusú trópusi szúnyogok jelentek meg hazánkban is, leginkább a vizek, folyók mellett, ezen vérszívók okozzák a fertőzést. A szívférgesség tünetei: köhögés, légszomj, szívritmus zavarok, a kezeletlen kór pedig az állat halálát okozza.

Az állatorvos hangsúlyozta: a betegséget jobb megelőzni, mint kezelni. – A térségünkben foglakozni kell ezzel a problémval, hiszen egyre több a szívférges megbetegedés az állatok körében. A hangsúly mindenképp a megelőzésen van, melyhez több készítmény is adott. Nagyon fontos azonban a védekezés előtt kideríteni, van -e már szívféreg az állatban. Ehhez pár csepp vért veszünk a kutyától és egy laborítóriumi illetve gyorsteszt alapján kiderítjük, milyen kezelést kezdhetünk meg az ebnél – részeltezte Hajdú Pál állatorvos. Hozzátette: amennyiben fény derül a betegségre, komplex orvosi kezelés javasolt az állat életének és egészségének megóvása érdekében.

Kezdőkép: google.com