A téli hideg időjárás a háziállatok szervezetét is megterheli. Az udvaron tartott kutyáknak feltétlenül készítsünk egy szélvédett, száraz, meleg zugot, ami lehet a garázsban vagy akár a kazánházban is. – A kutyaházat szigeteljük le, s béleljük ki szalmával vagy forgáccsal. Fontos, hogy ne rongyot tegyünk a házikóba, mert az a kutyus tappancsaival behordott hótól átnedvesedik, megfagy, így az azon fekvő ebek könnyebben megbetegedhetnek. Manapság már készen is lehet kapni hőszigetelt kutyaólakat – mondta Rudas Aranka, a Kutyaszív Állatmentő Alapítvány elnöke.

Az állatvédő kifejtette: télen mindenképpen tartalmas, kalóriadús ételt adjunk a kutyáknak. A házi koszton tartott állatok ételét langyosan, esetleg húslével adjuk, a táp pedig lehetőség szerint jó minőségű legyen. Bár télen – éppen a megnövekedett táplálékmennyiség miatt is – kevesebbet isznak a kutyák, fontos, hogy naponta többször ellenőrizzük, nem fagyott-e be a vizük.

Szerencsére nagyon sokan vannak, akik megfogadják ezeket a tanácsokat és házi kedvencüknek már rutinosan biztosítanak biztonságos, meleg kutyaólat. Jegornak, az orosz fekete terriernek például infralámpa is van a kenneljében és a táplálására is külön odafigyelnek. – Csirkefarhátat szoktam főzni a kutyának, feldúsítva egy kis zsömlével, házi koszttal, hogy tartalmas legyen neki a táplálék. Emellett a cicáknak is szigetelt ólat készítettünk egy kartondobozból, a bejáratába pedig rongyot tettünk, hogy valóban ne fázzanak a kedvenceink – részletezte Konstits Pál, állatbarát.

Fontos megjegyezni, hogy a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye. Mindennap szánjunk időt a velük való sétára, játékra. Érdemes tudni azonban, hogy az utcán sétáltatott állatok sebeket szerezhetnek a tappancsukon, ha sózott területeken sétálunk velük. Az állatok védelmében ajánlatos ezeket a helyeket elkerülni, vagy a kedvencünk tappancsát cipővel, speciális krémmel megvédeni.

Kezdőkép: archív