Ahhoz, hogy tisztában legyünk egészségi állapotunkkal, érdemes rendszeresen részt venni egészségmegőrző szűrővizsgálaton.

Többféle, viszonylag egyszerűen elvégez­hető vizsgálattal korán felismerhetőek egyes tünetek, így a komolyabb betegségeket, szö­vődményeket meg lehet előzni. Bár sokan ódzkodnak az ilyen vizsgálatoktól, mégsem ajánlatos hosszú ideig kihagyni ezeket, mert sok problémára fényt deríthetnek, sőt akár életet is menthetnek. Ilyenek többek között a vérnyomás-, koleszterinszint- és vércukorszintmérések. Schmidtné Tóth Edit, a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet Egészségfejlesztő Irodájának vezetője elmondta: a kórházban folyamatosan végeznek szűrővizsgálatokat és adott esetben az életmódváltásban is tudnak segíteni.

Schmidtné Tóth Edit hozzátette: a városban számos olyan egészségvédő program zajlik, amelyeket rendszeresen lehet látogatni, ilyen például a cukorbetegek klubja, a szív- és érrendszeri-, valamint az életmódváltó klub. A kismamáknak ingyenes torna is van, de szülőklub és születéselőkészítő tanfolyam is működik. A szűrések közül az egyik legfontosabb a méhnyakrák-szűrés, mely a 25 és 65 éves női lakosságot érinti.

A méhnyakrák-szűrés fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a nőgyógyászati rákos megbetegedések következtében évről évre a nők tízezrei veszítik életüket a világon, holott időben felismerve ezen súlyos betegségek is csaknem 100%-os túlélési eséllyel gyógyíthatók. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele a rendszeres nőgyógyászati rákszűrés, amit három éve Hatvanban már a védőnők is el tudnak végezni. – A megyei szűrőkoordinátor által megadott lista alapján a központból értesítik a hölgyeket, akik a körzeti védőnőhöz tudnak fordulni a vizsgálat elvégzéséért – részletezte Tóth Györgyné, hatvani védőnő.

Hatvanban ingyenes szűréseket legközelebb április 14-én a Városi Egészségnapon lehet majd elvégeztetni.