Szombaton az egészség megőrzése és védelme volt a legfőbb szempont a DISZI-ben és az intézmény előtti téren, ugyanis itt rendezték meg a városi egészségnapot. A helyszínen  többféle szűrővizsgálatot végeztethettek el az érdeklődők, a regisztrációs pult előtt szinte egész délelőtt sorba álltak az emberek, hogy részt vegyenek a különböző egészségügyi méréseken. A pultoknál többek között vércukorszint, koleszterinszint, testtömegindex mérést végeztek, de a helyszínen anyajegyszűrés, dohányzás leszoktatási tanácsadás és csontsűrűség mérés is volt. Ezen a napon több szakorvos és ápoló is a rendelkezésre állt, hogy az emberek pontos és hiteles képet kapjanak az egészségükről.

Horváth Richárd polgármester azt mondta: nagyon jól sikerült a mai nap, rengetegen érkeztek az egészségnapunkra nemcsak Hatvanból, de a környékről, például Gödöllőről, Gyöngyösről és még Budapestről is. – Az emberek egyre tudatosabbak az egészségükre és az életmódjukra. A sport, a mozgás és a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése hozzásegíti őket ahhoz, hogy a mindennapokban egészségesen és jó közérzettel éljenek – közölte a városvezető. Kijelentette: nagy eredmény az, hogy egy-egy városi rendezvény nemcsak a hatvaniakat, de a messzebbről érkezőket is megszólítja. Ebből is láthatjuk, hogy Hatvan fejlődő, egyre inkább polgáriasodó, sikeres korszakát éli.

Nagy Éva négy éve minden városi egészségnapra kilátogat, nagyon kedveli ezeket a rendezvényeket. – Szeretek szurkolni a futóknak is, mert bár én nem űzöm ezt a sportot, de mégis jó élmény részt venni velük ebben az eseményben. Ilyenkor a legtöbb szűrővizsgálatot kipróbálom sőt, rendszeres véradó vagyok és ilyenkor csatlakozom a mozgalomhoz – részletezte a hatvani asszony, aki a lelkes jelenléte miatt még városi egészségnap feliratú pólóból tisztelet példányt is kapott a szervezőktől.

Ferencsik Viktor Budapestről érkezett a mai egészségnapra, minden szűrővizsgálatot nagy érdeklődéssel végeztetett el magán. – Már az első vizsgálatból kiderült a CO-mérésből, hogy a tüdőm nem funkcionál a legtökéletesebben, pedig nem dohányzom. A szakemberek szerint a városi szmog miatt mutat nagyobb értéket a széndioxid mérő – árulta el a férfi. Hozzátette: aggodalomra azonban nincs oka, azonban elgondolkodtató, hogy mennyire pontosan megjelenik az eredményekben a budapesti levegő negatív hatása.

Orbánné Sulyok Ágnes is minden évben részt vesz a városi egészségnapon, eddig mindig jók voltak az eredményei. – Az egészségünk védelme a legfontosabb szempont az életben, és érdemes ezeket a szűrővizsgálatokat rendszeresen elvégeztetni. Nagyon örülök, hogy itt évente egyszer ingyenesen mindent meg tudom vizsgáltatni magam – közölte az asszony.

Fotó: Albert Péter