A látás nagyban befolyásolja az életminőséget. Ha nincs vele probléma, akkor talán fel sem fogjuk szemünk jelentőségét. Ugyanakkor, ha gond akad vele, az akár drasztikus mértékben is ronthat a mindennapi tevékenységeken. A látásvizsgálat során nemcsak egy esetleg később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetők. A gyakori fejfájás, rossz közérzet kiváltó oka sok esetben az éleslátás és dioptriakorrekció hiánya miatt alakul ki.

A látás hónapja programsorozatban a digitális eszközök által kibocsátott kék színű fény elleni védelem idén is nagy figyelmet kap.

Tóth Ferenc szerint, a digitális eszközök egyre inkább a hétköznapok részévé váltak, és az általuk kibocsátott kék fény korosztálytól függetlenül mindenkit érint. – Különösen fontos a megelőzés, mivel az okostelefonok, táblagépek, számítógépek, tévékészülékek káros hullámhossztartományt sugároznak a retinára. A kék fény hosszú távú  hatása hozzájárul az időskori makuladegeneráció kialakulásához – mondta Tóth Ferenc optometrista, látszerész, a Toptika 60 Kft. tulajdonosa.

Hozzátette, hogy a szűrés kiemelten fontos és minden korosztálynak ajánlott, különösen 40 éves kor felett, amikor megnő a szürkehályog kialakulásának kockázata. Az optikákban jól felszerelt gépekkel dolgoznak a szakemberek, így gyakran a helyszínen kerül sor egy- egy lencse csiszolására, majd a keretbe helyezésére.

Az éleslátás egy olyan életminőséget befolyásoló szükséglet és egyben lehetőség is, melynek köszönhetően sikeresebbek lehetünk a munka, a sport vagy tanulmányaik során, így teljesebb életet élhetünk.