A Grassalkovichok a történelmi emlékezetben címmel tartottak előadást a Hatvany Lajos Múzeumban. Varga Kálmán történész közel negyven éve foglalkozik a Grassalkovichok históriájával. Az érdeklődők az eseményen többet megtudhattak az 1841-ben kihalt magyar nemesi családról, akik számos más település mellett Hatvanban is lenyomatot hagytak. Egyebek mellett épületek és szobrok őrzik emléküket városszerte. A szakember amellett, hogy beszélt a három generáció életéről és munkásságáról, átfogó képet adott az emlékezetből megmaradt adatokról, valamint a família jelenlegi megítélésétről. – A lokális emlékezet erősebb, mint az országos, ebben Hatvan egyébként az élen jár. Hiszen itt vannak az egykori Grassalkovich-birtokok, a kastély révén pedig mindennapi jelenségben élnek a Grassalkovichok. Másrészt gondoljunk a szoborra, és az iskolára, amit elneveztek róluk. Ez különösen jóleső dolog, különösen azért, mert országos szinten meglehetősen ismeretlen ennek a famíliának a története – részletezte.

Az előadást követően a hallgatók megkóstolhattak egy különleges édességet is. A Grassalkovich-torta receptjét a 2011-ben Gödöllőn tartott Barokk év rendezvénysorozatra alkották. Megálmodói a kor stílusát és ízjegyeit igyekeztek tükrözni a süteménnyel, úgy, hogy valamilyen formában kapcsolódjon Grassalkovich Antalhoz. Mivel a főúrnak jelentős méretű szilvabirtokai voltak Nagygomboson, így a desszertnek ez a gyümölcs a fő összetevője, mindezek mellett a receptúrában szerepel még csokoládé, mandula, dió és méz is.

A Grassalkovich Antal emlékhónapnak lesznek még további programjai a múzeumnak. Március 19-én például tematikus sétát szerveznek. – Hatvan büszke lehet a gyönyörű belvárosára, ami tele van barokk és szecessziós emlékekkel, hogy a városházát is említsem. Utolsó eseményünk március 28-án pedig egy barokk és klasszicista csembaló koncert lesz, Csonka Fruzsina előadásában. A művésznő már régi vendégünk, és mindig teltházas koncertet ad – foglalta össze.

A rendezvénysorozathoz a vadászati múzeum is csatlakozott, március 15-én tartanak ingyenes programot, amelynek témája a Grassalkovich-család. Mindezek mellett az Ady Endre Könyvtárban egy nyereményjáték fut. Általános iskolai felső tagozatos korosztálynak készültek egy Grassalkovich Antal életéhez kapcsolódó feladatsorral. Ez elérhető elektronikusan az intézmény honlapján, nyomtatott formában pedig kérhető az információs pultnál.

Kezdőkép: Ocsovai Zoltán