Tegnap este az Újhatvani Római Katolikus Plébániatemplomban a kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek meg a hatvaniak. 72 évvel ezelőtt 1947. február 25-én a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát a megszálló szovjet katonai hatóságok jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.

Kovács Béla elhurcolásáról és a kommunizmus áldozatairól először 2000. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban.

Az eseményen Horváth Richárd polgármester elmondta: azért emlékezünk évről évre az áldozatokra, hogy a ma élők figyelmét ráirányítsuk azokra a valóságban megtörtént eseményekre, amelyekről akkor hallgatni kellett. – Hatvannak is van mit tanulnia a történelmi múlt hagyatékából, ugyanis jelenleg a hatvaniaknak is van már maguk választotta, reménnyel kecsegtető önálló útjuk. Az elmúlt évek során verejtékes munkával ugyan, de folyamatosan fejlődik a város, az eredményeket pedig felelős gazdálkodással, önbecsüléssel, felelősségtudattal és cselekvő akaraterővel sikerült elérni – közölte a polgármester.

A városvezető beszéde után Bokros Levente plébános tartott szentmisét. Az atya kifejtette: a történelem viharait mindenkinek rendeznie kell magában, a múltat helyre kell tenni a szívben, és megbocsátással, békével kell tovább írni a jövőt. – Ha az egyén nincs önmagával rendben, akkor a külvilágban sem lesz rend. Ha a szívben nincs béke, akkor soha nem lesz kint sem békesség. A történelmi sebekről beszélni kell, és rendet kell rakni a lélekben. Csakis így lehet egy új, tisztább jövőt írni – mondta a plébános.

A megemlékezés a templom kertjében ért véget, ahol az emléktábla megkoszorúzása és gyertyagyújtás történt.

Fotó: Albert Péter