Közös gyöngyfűzéssel hívták fel a figyelmet a méhnyakrák és a HPV vírus elleni védelemre szombaton az egyik hatvani áruházban. Az aktivitás során a vásárlók fűztek fel egy-egy szem gyöngyöt, s közben meghallgathatták a szakemberek tanácsait, illetve beszélgethettek a méhnyakrákból meggyógyult hölgyekkel. Tóth Györgyné védőnő elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre többen vesznek részt ezeken a vizsgálatokon. – Fontos, hogy évente járjunk szűrésre, ugyanis 10 perc egy ilyen vizsgálatot elvégeztetni, ugyanakkor ha időben észrevesszük az elváltozást, akkor az életünket is megmentheti – mondta Tóth Györgyné védőnő.

Az áruházban vásárlók szavazhatnak is a Rákellenes Ligára. A bevásárlóközpont egy pályázatot hirdetett „Ön választ, mi segítünk” címmel, melynek keretében a Tesco Magyarország támogatja a helyi egyesületek számára fontos projekteket. A hatvani alapszervezet főként egészségmegőrző és rehabilitációs programokra fordítaná az adományt. – Nálunk mindenki megtapasztalhatja az összefogás erejét és azt is, hogy jó együtt lenni. Különböző foglalkozásokat és sportvetélkedőket szeretnénk szervezni. A rendezvényeinken bárki részt vehet, mindenkit szívesen fogadunk – részletezte Lazányi Jánosné, a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetének elnöke.

A liga célja, hogy a méhnyakrák szűrés ne legyen tabu, hanem váljon éves rutinná, és a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék. A gyöngyből készült karláncokat pedig az érintett betegeknek és szűrésen megjelenteknek fogják ajándékozni.