Minden év októbere a mellrák elleni kampány hónapja. Ez alkalomból ismét a Grassalkovich Művelődési Házban gyűltek össze azok, akik valamilyen szinten érintettek vagy érdeklődnek a téma iránt. A mozgalom szimbóluma már évek óta egy rózsaszín szalag, idén is ezt tűzték ki a résztvevőkre.

Az eseményen Horváth Richárd polgármester beszédében azt hangsúlyozta: a rák nem halálos ítélet, nagyon fontos megtartani a hitet és a reményt a betegségben való küzdelemben is, illetve a családi kapcsolatok erősítése sokat segíthet. Hangsúlyozta azt is: egészséges életmóddal, rendszeres mozgással sokat tehetünk a rák megelőzéséért.

A programon szakmai előadásokat is tartottak, ahol többek között Dr. Kulka Janina,  a Semmelweis Egyetem II. Sz. Patológiai Intézet egyetemi tanára az örökletes emlőrákról beszélt. A szakember a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. – Nagyon fontos a tudatosság. A betegségtől nem félni kell, hanem tudatosan megtenni az egészség megőrzéséért mindent. Az, akinek családjában előfordult már ilyen betegség fontos, hogy rendszeresen járjon szűrővizsgálatokra és fokozottan figyeljen oda az egészségére – mondta Kulka Janina.

Évente kb 7 -8 ezer rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak hazánkban és a rosszindulatú emlődaganat következtében évente több mint 2000 nőt veszítünk el, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély. Annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen, a kormány kiépítette a szervezett szűrések rendszerét. Ennek ellenére az ezen való részvételi arány közel 45 %, ami kevésnek mondható.

Az előadások végén a művelődési háztól indult el a figyelemfelhívó menet, ahol rózsaszín transzparenssel és lufikkal indultak el, hogy rövid sétát tegyenek a belvárosban.

A programon a Hatvani 5. Számú Általános Iskola növendékei műsort adtak elő.

Fotó: Albert Péter