Már január elsejétől igényelhető a CSOK Plusz. Az állam új lakáshitel konstrukciójával 15, 30, vagy akár 50 millió forint is felvehető. A kölcsön egy, kettő, illetve három gyermek vállalásával kérhető, attól függetlenül, hogy hol helyezkedik el, és hány éves az ingatlan – hangsúlyozta Tóth Zoltán ingatlanszakértő, Kommentár című műsorunkban. A szakember azt is elmondta, milyen hatása lesz várhatóan a CSOK Plusznak a hazai lakáspiacra. – Ha vannak kedvező támogatások, mint például a CSOK Plusz, amiről most beszélünk, azok többnyire fellendítik az ingatlanpiacot. Ha pedig fellendíti valami a lakáspiacot, akkor ez összességében az ingatlanárak emelkedésével szokott járni. Tehát akkor csökkennek az árak, ha nincs kereslet. Ebben az évben ezt kevésbé várhatjuk. Akinek van lehetősége, annak mindenképpen érdemes szétnézni a lehetőségek között, és, ha van a számára megfelelő ingatlan, azt érdemes megvásárolni – részletezte.   

Tóth Zoltán arról is beszélt, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venniük azoknak, akik a CSOK segítségével vásárolnának lakást. – Az ügyfeleknek itt most elsősorban a fiatalabb generációról beszélünk azt kell átgondolniuk, hogy mennyi gyermeket tudnak reálisan vállalni. Hiszen ez az ő döntésük. Mi ezt nem tudjuk befolyásolni, hogy ők egy, kettő, vagy három gyermekre veszik fel a hitelt. Tehát érdemes reálisan gondolkozni az ingatlanpiacon. Lehetőségek vannak, az ingatlankínálat adott – mondta.  

Az ingatlanszakértő arra is rámutatott, hogy általában az év elejétől februárig igen aktív az ingatlanpiac Magyarországon, ezért aki eladni szeretne, annak már januárban érdemes hirdetnie.

Kezdőkép: illusztráció (archív)