Kiállítás nyílt a városi könyvtárban Szubkultúrák lenyomatai Hatvanban címmel. Fotók, Dr. Martens bakancsok, bőrdzseki, korabeli újságcikkek, plakátok, belépőjegyek, az 1990-es évek hatvani könnyűzenei programjainak hangulata elevenedik meg az intézmény falain. A megnyitón bemutatták a Hatvanban akkor működő két ikonikus szórakozóhelyet, a Dali Sörműhely és Blues Kocsmát, valamint a Hendrix Independent Klubot. Az eseményen lejátszottak koncertfelvételeket és videoklipeket, továbbá Bacsa Tibor helytörténész beszélgetett hatvani zenészekkel, Szűcs „Gönye” Attila, Speck János, Laczik Fecó és Szegedi Zoltán idézte fel emlékeit.  

Szerintem nagyon jó alapokat kaptunk a régi öregektől, csak azt tudom mondani, hogy büszke vagyok arra, hogy innen indulhatott el a karrierem. Egy nagyon jó közeg volt itt Hatvanban – mondta Laczik Fecó basszusgitáros. 

Az esemény zárásaként punkzenei feldolgozásokból adott koncertet egy újonnan alakult hatvani zenekar, A Dög. A formáció év elején alakult énekesből, gitárosból, basszusgitárosból és dobosból, akik punk zene mellett saját dalt is bemutattak a rendezvényen.

Varga Zsuzsa, az Ady Endre Könyvtár megbízott intézményvezetője elmondta, hogy egy alulról jövő kezdeményezés alapján kerültek a kiállított tárgyak a tárlatra. A könyvtár munkatársai mellett kiemelte Garami Péter, Johancsik Melinda, Bozó Ferenc, Tajti Csaba és Csaszli Mariann nevét, akik segítettek összegyűjteni a bemutató anyagát. Hozzátette, hogy a tárgyak felkutatása közösségeket mozgatott meg. A Szubkultúrák lenyomatai Hatvanban kiállítás szeptember 8-ig tekinthető meg az Ady Endre Könyvtárban.

Fotó: Albert Péter