Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is jelentősen csökken. A 95-ös benzin ára bruttó 15 forinttal kerül majd kevesebbe, a gázolaj ára pedig bruttó 10 forinttal. Ez az árcsökkentés valamilyen mértékben már a töltőállomások kiskereskedelmi áraiban is megjelenik. Erről számolt be a holtankoljak.hu.

Mint arról már korábban is hírt adtunk, folyamatos emelkedés volt tapasztalható az üzemanyagáraknál. Még nyáron úgy tűnt, a történelmi csúcs elérését követően 440 Ft körül stabilizálódnak, azonban később már 500 Ft fölé emelkedett mind a benzin, mind pedig a gázolaj átlag ára is. Ennek egyik oka, hogy tavaly májusban történelmi mélységekben, húsz dollár alatt kereskedtek az Európában mértékadó Brent típusú kőolajjal. Ez egy extrém alacsony ár volt, ahhoz képest egy év alatt jelentősen visszaerősödött a kőolaj ára a világpiacon, ennek volt köszönhető a magyarországi emelkedés is. Emellett a forint árfolyama is befolyásoló tényező, ennek a két paraméternek az együttes hatása okozta, hogy minden héten újból emelkedtek az üzemanyagok árai.

A nagy emelkedésre válaszul a magyar kormány november 15-től befagyasztotta az üzemanyagárakat, így maximum 480 forint lehet a 95-ös benzin és a gázolaj ára a hazai kutakon. Ettől függetlenül azonban a nagykereskedelmi árban továbbra is láthatók változások. Ennek oka, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei megállapodtak arról, hogy januártól napi 400 000 hordóval több olajat bocsájtanak ki a piacra. Ez a szám megegyezik a korábban tervezett, és az előző hónapokban is bevezetett emeléssel. A hír hatására a Brent olaj hordónkénti ára egészen 70 dollár alá csökkent. Az eheti üzemanyagárak csökkenését a forint dollárral szembeni erősödése is segíti.

Múlt héten már a kutak kb. 15%-a értékesített üzemanyagot 480 forintnál alacsonyabb áron. Az árbefagyasztás óta pedig a benzin és a gázolaj beszerzési ára is csökkent, a 95-ös benzin átlagára 472 forint, a gázolaj átlagára pedig 475 forint literenként. A kiskereskedelmi árak tekintetében már érezhető a csökkenés, egyre nagyobb arányban csökkentik a töltőállomások a kiskereskedelmi áraikat a 480 forintos hatósági árról.