Folyamatos emelkedés tapasztalható az üzemanyagáraknál, habár még nyáron úgy tűnt a történelmi csúcs elérését követően 440 Ft körül stabilizálódik, azonban az elmúlt hetekben már 500 Ft fölé emelkedett mind a benzin, mind pedig a kőolaj átlag ára is. Ennek egyik oka, hogy tavaly májusban történelmi mélységekben, húsz dollár alatt kereskedtek az Európában mértékadó Brent típusú kőolajjal. Ez egy extrém alacsony ár volt, ahhoz képest egy év alatt jelentősen visszaerősödött a kőolaj ára a világpiacon, ennek volt köszönhető a magyarországi emelkedés is. Jelenleg 85 dolláros árszinten mozog a Brent. Emellett a forint árfolyama is befolyásoló tényező, ennek a két paraméternek az együttes hatása okozza, hogy minden héten újból emelkedik az üzemanyagok ára.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta, egyelőre úgy látják, ez a meredek emelkedés már lecsillapodott, és ezzel a 85 dolláros szinttel remélhetőleg stabilizálódni fog a kőolaj ára. Mint fogalmazott, ez pedig reményt adhat arra, hogy ne legyen lényeges üzemanyagár-emelkedés a közeljövőben.Növekedés nem várható, maximum pár forint változás lehet egy-egy napig. Véleményem szerint év végéig ezen az árszinten alakulnak az üzemanyagárak, kedvező esetben akár csökkenhetnek is. Az, hogy ez melyik üzemanyagnál jelentkezhet, az a keresleti oldal igényeinek megfelelően változhat, hiszen télen általában a gázolaj iránti kereslet nő meg, a benziné pedig csökken – fejtette ki.

Az üzemanyag ára töltőállomásonként változik, a prémium minőség akár 45-50 forinttal is több lehet a normálnál. Sok autóvezetőnek nemcsak az ár a fontos, hanem a minőség is, Nagyné Béres Andrea például ezek alapján választja ki a benzinkutat. Mint mondja, nagyon rosszul érinti a mindennapokban ez a nagy áremelkedés. – Nehezen viselem, ingázó vagyok, Budapestre járok dolgozni. Érthetetlen számomra a helyzet – fogalmazott.

A szakemberek folyamatosan figyelik az értékesítési adatokat. A tavalyi év kritikus fogyasztási adataihoz képest pozitív változások történtek. Az év első háromnegyedévében megkezdődött a 2020-as év drámai fogyasztás visszaesésének korrekciója. Az utolsó negyedévre viszont várható visszaesés a keresletben, hiszen ebben az időszakban már érzékelhető lesz a magas üzemanyagár hatás.