Az elmúlt hetekben elérte a benzinára a történelmi rekordot, korábban 2012-ben 453 Ft volt a literenkénti ára. A gázolaj ára is megemelkedett, 447 Ft per liter áron juthattak hozzá az autóvezetők. A nagy emelkedés okait több tényező is befolyásolta, a forint árfolyamának jelentős gyengülése a dollárral szemben, a járványhelyzet és egyéb világpiaci tényezők. – Alapvetően az elmúlt időszak nagyon jelentős üzemanyagár-emelkedését a kőolaj világpiaci árának látványos emelkedése okozta. A koronavírus-járvány alaposan megtépázta a kőolajpiacot az elmúlt évben. Tavaly májusban történelmi mélységekben, húsz dollár alatt kereskedtek az Európában mértékadó Brent típusú kőolajjal. Ez egy extrém alacsony ár volt, ahhoz képest egy év alatt jelentősen visszaerősödött a kőolaj ára a világpiacon, ennek volt köszönhető a magyarországi emelkedés is – tájékoztatott Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Hozzátette, habár valóban nagyon látványos az emelkedés tavaly nyár óta, azt is fontos kiemelni, hogy az akkori 350 Ft alatti üzemanyagár ugyanolyan extrém árszint volt, mint a mostani, az emelkedés a járványhelyzet miatt egy mélypontról indult. Véleménye szerint a 400 Ft per liter körüli árnál beszélhetnénk egy kiegyensúlyozott üzemanyagárról.

Habár a múlthéten már csökkentek az árak, azonban ez még nem mutat jelentős különbséget a korábbi árakhoz képest. Az autóvezetők pedig már nagyon várják, hogy olcsóbban juthassanak hozzá az üzemanyaghoz, jelenleg azokat a töltőállomásokat választják, ahol olcsóbban tankolhatnak, hiszen például az autópályák nagy forgalmú útjainál jelentősen magasabb az ár, és két kút között akár 50-60 Ft-os árkülönbség is jelentkezhet. – Olyan kútra járok, ahol 18 forinttal olcsóbban jutok hozzá a gázolajhoz, mint más kutakon. Ez a pár forint is jelentős különbségnek számít most – mondta Nagy László. – Egy évvel ezelőtt sokkal kevesebbért tudtam teletankolni egy autót, mint most. Sajnos a jelenlegi árak nagyon megterhelik a pénztárcát – fűzte hozzá Berkes László.

Jelentős árcsökkenést egyelőre nem prognosztizálnak a szakemberek, az év második felében a jelenlegi árszint lehet a mértékadó mind a kőolaj világpiacán, mind pedig itthon – Sem jelentős növekedés, sem pedig látványos csökkenés nem várható. Előreláthatólag a 440 Ft-os árszint környékén fog stabilizálódni az üzemanyagára – vélekedett Grád Ottó.

Annak ellenére, hogy jelentősen emelkedett az üzemanyagok ára Magyarországon, a tavalyi év kritikus fogyasztási adataihoz képest pozitív változások történtek. A statisztikák azt mutatják, az első félévben közel 5 százalékkal növekedett az értékesített benzin és gázolaj mennyisége. Ez még mindig alacsonyabb, mint a korábbi évek átlaga, ám a szakemberek bíznak benne, hogy év végére még közelebb jutnak az elmúlt idők fogyasztási adataihoz.