Szombaton az egészség megőrzése és védelme volt a legfőbb szempont Hatvanban. A futófesztivál mellett, szakorvosok és ápolók is várták az érdeklődőket, így az eseményen mindenki pontos és hiteles képet kaphatott az egészségéről. A standoknál többek között vércukorszint, koleszterinszint és testtömegindex mérést végeztek. Emellett például anyajegyszűrés, dohányzás leszoktatási tanácsadás és csontsűrűség mérés is volt.

Nagy Tamás kifejtette, hogy a rendezvény az egészséges életmód fontosságára hívja fel a figyelmet, illetve jó lehetőség ingyenes vizsgálatokon részt venni. – Szakorvosi szűrővizsgálatokat is szervezetünk, így bőrgyógyászati, érsebészeti és urológiai szűrésekkel is készültünk. Az érdeklődők interaktív módon elsősegélynyújtást is tanulhatnak nálunk – részletezte Nagy Tamás, a Horti Praxisközösség vezetője.

Gyárfás Eszter szerint az emberek még mindig nem veszik elég komolyan a testük jelzéseit, ezért fontos rendszeresen részt venni az ilyen programokon. – A kolléganőmmel, ultrahang segítségével érszűkület vizsgálatot végzünk, a nyaki erekben nézzük meg, hogy van-e meszesedés vagy szűkület. A rendezvényen a pajzsmirigy problémákkal is foglalkozunk, ha a vizsgálatok folyamán észlelünk valamilyen elváltozást, azt további ellenőrzésre küldjük – fogalmazott Gyárfás Eszter radiológus főorvos.

Svábáné Radványi Krisztina elmondta: nagyon tetszik neki, hogy ilyen sok program van az eseményen. Továbbá hasznosnak gondolja, hogy az egész családja számára talált elfoglaltságot. – A gyerekeim részt vesznek a futóversenyen és akadt egy kis szabadidőnk, ezért úgy döntöttünk, hogy megvizsgáltatjuk az anyajegyeinket. A családban már előfordult melanóma, ezért fontosnak tarjuk ezt a szűrővizsgálatot. Nagyon jó, hogy itt erre is van lehetőség – mondta el Svábáné Radványi Krisztina.

A gyerekeket is rengeteg érdekesség várta az eseményen. A DISZI udvarán a csocsóasztal és az óriás sakktábla mellett felfújható játékok tették lehetővé a kicsik önfeledt szórakozását.

Fotó: Albert Péter