Több százan álltak rajthoz az idei futófesztiválon, ahol korcsoportonként mérhették össze gyorsaságukat a sportolni vágyók. A futamokon az óvodásoktól a felnőttekig minden korosztály indulhatott, nevezni szombaton reggel nyolc órától lehetett a DISZI aulájában. A verseny közös bemelegítéssel kezdődött, amelyben a Pulzus Sport Egyesület tagjai segítették a jelentkezőket. A program célja a közös sportolás öröme és az egészséges életvitelre való figyelemfelhívás volt. Délelőtt hatalmas tömeg volt a helyszínen. A versenyzőket elkísérték a barátok és felkészítőik is, és a családjuk is biztatta őket a futamokon. A város valamennyi oktatási intézményéből érkeztek csapatok, de képviseltették magukat a profi sportolók és a hobbiból futók is. A futamon Makovinyi Attila saját kategóriájában pályacsúcsot döntött.

Kis Jázmin Viktória korcsoportjában elsőként futott be a célba. Szerinte a futás egy nagyon jó sportág, ami mindent megmozgat és hozzá segít az egészséges élethez. – Nagyon szeretek futni, és örülök neki, hogy indultam ezen a futamon. Jó érzéssel tölt el, amikor szurkolnak nekem az emberek és végül célba érek. Másodikos korom óta járok ilyen versenyekre és a jövőben is szeretnék részt venni a futófesztiválon – mondta Kis Jázmin Viktória, a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola 7. osztályos tanulója.

Melkó Emese, aki korcsoportjában szintén a dobogó tetején végzett, kifejtette, már egészen kicsi kora óta sportol, úgy érzi, a futás nagyon jó módja a stressz levezetésére.– Több mint 10 éve sportolok és a kedvencem az atlétika. Nagyon sok versenyen részt vettem már, és mindig az a célom, hogy nyerjek. Elég kimerítő egy ilyen esemény, de megéri a fáradalmakat – mondta Melkó Emese, a Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium 11. osztályos tanulója.

Szabó Viktória minden évben indul a futóversenyen és a testnevelő tanára szokta felkészíteni a megmérettetésre. – Aki nem fektet elég energiát az edzésbe, annak nehezebb az egész futam. Én imádok sportolni, focizok és úszom is. Megfelelően felkészültem és nagyon jól éreztem magam futás közben – részletezte Szabó Viktória, a Hatvani Szent István Általános Iskola 8. osztályos tanulója.

Horváth Richárd polgármester elmondta, hogy egy életmódváltásnak köszönhetően barátkozott meg a futással, először csak kisebb távokkal próbálkozott és ezeket mindig fokozta. – Az életmód változtatás annyit jelent, hogy figyelni kell arra, hogy mit eszünk és mennyit, illetve fontos, hogy rendszeresen sportoljunk. Két kilométerrel kezdtem a kocogást és eljutottam arra a pontra, hogy már négyet is le tudok futni. Ha én képes voltam elengedni a rossz szokásaimat, akkor bárkinek sikerülhet, lényeg a kitartás – részletezte Horváth Richárd polgármester. A futamok után egy kemény, hatvanperces alakreform edzésen is részt vehettek a mozogni vágyók, amit Rubint Réka vezetett.

Fotó: Albert Péter