Miután megérkezett Horváth Richárd a Török Köztársaság Magyarországi Nagykövetségére, a nagykövetasszony már az előtérben fogadta Hatvan polgármesterét. Gülşen Karanis Ekşioğlu rámutatott, hogy mind az emberi életek, mind a gazdaság szempontjából óriási katasztrófát szenvedett el Törökország a földrengések miatt. A tragédia hatásai pedig még sokáig velük lesznek. A beszélgetés után aláírták a támogatásról szóló szerződést.

Horváth Richárd elmondta, hogy a képviselőtestület a legutóbbi ülésen döntött úgy, hogy Hatvan is anyagi támogatással segítsen a katasztrófa áldozatainak.

“Az önkormányzat életében a 2023-as esztendő nem lesz egy könnyű év, de nem lehetünk olyan nagy bajban, hogy ne segítsünk. Most azért vagyunk itt, mert aláírtuk nagykövetasszonnyal a szerződést. Mindezek után át fogjuk utalni az 1 millió forintot. Valamint annak a lehetőségét is felajánlottuk, hogy fertőtlenítőszerekkel is segítsünk és enyhítsük a katasztrófa hatásait.”  

A nagykövetasszony háláját fejezte ki Törökország nevében és kiemelte, mind a 11 érintett városnak egyformán nagy szüksége van minden támogatásra. – Megközelítőleg 13 és fél millió ember él azon a területen és mindenkinek szüksége van a segítségre – mondta. Hozzátette, sokan sokféle módon próbálnak segíteni. Van, aki a plüssmackóját is elküldte. Gülşen Karanis Ekşioğlu azt is elmondta, hogy aki támogatni szeretné a katasztrófa sújtotta országot, az a következő tárgyakkal tud a leginkább segíteni:

  „Jelenleg a legnagyobb szükségünk a téli hónapok miatt, téli sátorokra, nem használt, új takarókra, mobil illemhelyre, mobil fürdőre, generátorokra és fűtőtestekre van.”  

A nagykövet azt is elmondta, hogy a szükséges dolgok listája megtalálható a konzulátus Facebook oldalán, valamint köszönetét fejezte a magyar embereknek az idáig beérkezett segítségekért.   

Fotó: Albert Péter