Hatvanban az önkormányzat több módon próbálja segíteni az embereket a melegben. A városban ivókutaknál enyhíthetik szomjukat a lakosok, párakapuk üzemelnek, emellett a másodfokú hőségriasztás alatt hűtött vizet is osztanak a járókelőknek. Amíg a riasztás érvényben van, Óhatvanban a posta mellett, Újhatvanban pedig a templomnál, 12 és 15 óra között bárki vehet az asztalra kihelyezett palackokból.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolhatja egészségügyi állapotunkat, kiemelten veszélyes idősekre, gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Kerekes Ildikó háziorvos azt mondta, hogy lehetőleg 11-15 óra között ne tartózkodjunk napon. Hozzátette, hogy fokozottan ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, ami átlagos felnőtt esetében napi 2,5-3 liter. – Lehetőleg sima vizet fogyasszunk, ne túl hideget, mert légúti megbetegedést okoz. Kerüljük a cukros üdítőt, helyette együnk inkább gyümölcsöt. Még itt a dinnyeszezon, az nagyon sok levet tartalmaz, ez is alkalmas a folyadékpótlásra – részletezte.

A kánikulában a gépjármű belső tere akár pár perc alatt is 50-60 °C-ra melegedhet, ezért gyermeket, háziállatot ne hagyjunk az autóban – erre már a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság figyelmeztet. Hangsúlyozzák, ha valaki ezt észleli, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Kezdőkép: Kovács Marcell