Az idei évben, a Magyar Költészet Napjának 60. évfordulóján, József Attila születésnapján, Hatvan város legügyesebb és leglelkesebb általános iskolás versmondóit várták az Ady Endre Könyvtárba, ahol egy vidám, jó hangulatú, verses-dalos délelőttön vehettek részt a gyermekek és az őket kísérő pedagógusok. Egy felkérés alapján iskolánként 12-15 gyermek vett részt a rendezvényen, akiktől a választott műveket nemcsak szavalva, hanem akár megzenésítve, elénekelve is várták. Összesen 72 gyermek lépett fel a könyvtár előadótermében, akik a Hatvani 5. Sz. Általános Iskolából, a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskolából, a Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskolából, az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskolából, valamint a Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskolából érkeztek.

A fellépők által előre elküldött listából különböző tematikák szerint kötöttek verscsokrokat a könyvtárosok. Az első csokorba a tavaszról, az évszakokról, a természetről szóló verseket gyűjtötték, a másodikban pedig a minket körülvevő állatokról hallhattak költeményeket a vendégek. A szünet előtt kicsit komolyabb, elgondolkodtatóbb művek kerültek sorra, melyekben visszatértek a természetbe, önmagukba, emlékeikbe a szavalók. A műsor harmadik része vidámságával megnevettette a hallgatókat, ahol szó volt iskoláról és a gyermekeket foglalkoztató témákról. Az összeállítás utolsó csokra az embert körülvevő legfontosabb közegről, a családról szólt.

Természetesen a közös versmondás sem maradhatott el. A könyvtár Petőfi Sándor: Anyám tyúkja című versét osztotta fel az iskolák között, melynek utolsó strófáit együtt mondták, szavalták el a lelkes iskolások és pedagógusaik. Ajándékképpen könyvjelzőt kaptak a gyerekek, rajta egy kis tasakban bársonyvirág magjával. A virágmaghoz tartozott egy kis útmutató, hogyan lesz ebből szép virág valamint egy Petőfi vers is: „Tudod, mi a virág? A földnek jósága. Tudod, mi a jóság? A lélek virága.”

A beszámolót és a fotókat küldte: Vitayné Kepes Gabriella, az Ady Endre Könyvtár igazgatóhelyettese, a gyermekkönyvtár vezetője