Ocsovai Zoltánt sokan ismerik Hatvanban. A fotográfus legkedvesebb elfoglaltságai közé tartozik az erdők-mezők állatainak megörökítése, eredeti környezetükben.

Az általa készített képek most az Ady Endre Könyvtárban is megtekinthetőek. A kiállítás megnyitóján Ocsovai Zoltánnal is találkozhattak a résztvevők, akivel Bacsa Tibor beszélgetett. A fotográfus elmondta, hogy amikor gyerek volt, édesanyjával sokat kirándultak a Mátrában. Édesapja pedig gyakran ragadott fényképezőgépet, így a természetfotózás szeretetét a szüleitől örökölte. – Édesapám asztalosmester volt. Ő már 1940-ben készített családi fotókat rólunk. A bátyámat is lefotózta egy éves korában, és úgy általánosságban is, amit tudott lefényképezett. Úgy látszik, ez öröklődött – mondta.

A fotós azt is elmondta, fontos számára, hogy a képek valódi, természetes pillanatokat örökítsenek meg. Ezért úgynevezett beetetést sem alkalmaz annak érdekében, hogy az állatok tovább maradjanak a fényképezőgép előtt. – Megpróbálom az állatok természetes viselkedését megfigyelni. Mindenféle beetetés nélkül állok neki a munkának. Erre nincs is szükség, mert volt olyan alkalom is, ahol 10 percen keresztül néztük egymást egy őzbakkal – fogalmazott.  

Ocsovai Zoltán nagy türelmének és szerencséjének köszönhetően több különleges állatot is sikerült lencsevégre kapnia. A többi között fotózott már albínó rigót, és fekete, valamint fehér gólyát azonos költőhelyen, ami szintén ritka jelenség a természetben.

A Természetesen a Természetről elnevezésű kiállítás megtekinthető az Ady Endre Könyvtárban. Az esemény ingyenes.  

Fotó: Albert Péter