Hatvan életében már hagyomány, hogy indul a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyen. 2017-ben az ország főtere címet nyerte el a város, 2022-ben Hatvan az Agrárminisztérium különdíjában részesült, Gulyás Katalin pedig elnyerte az év főkertésze díjat.

A 2023-as év jubileumnak számít, ugyanis idén harmincadik alkalommal osztották ki a települések között az elismeréseket. Az esemény díjátadó ünnepsége Budapesten, az Eiffel Műhelyházban volt, ahol Hatvan – 383 településsel versenyezve – megnyerte az év, virágos városi-és faluséták különdíjat. Ebben a kategóriában idén először lehetett nevezni – mondta Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka a Virágos Magyarország nemzeti koordinátora.  – A zsűri külön kiemelte, hogy Hatvan messze jobb eredményt ért el a pontozásban, mint az összes többi település. Mert azok a helyszínek, amelyeket ebben a városi sétában meg lehetett nézni, nagyon változatosak, magas szinten fejlesztettek és fenntartottak voltak. Valamint a hozzájuk fűződő városi történetek is nagyon érdekeseknek bizonyultak. A túraútvonal hossza, a változatossága, és a kínálat, egyértelművé tette, hogy az első díj Hatvané – részletezte.    

Az elismerést, a Tourinform Hatvan Iroda és Gulyás Katalin főkertész közös munkájának eredményeként kapta meg a város – mondta el Schoblocher Bernadett, a Tourinform Hatvan irodavezetője. – Amikor jelentkeztünk erre a tematikus sétára, akkor Gulyás Katalinnak a segítségét kértük, hogy mit érdemes még bemutatni a Virágos Magyarország versenyében. Közösen végigjártuk a várost, és a Barangolás a Kapucinus Kertben elnevezésű programot is hozzácsatoltuk a sétához, így teljessé vált az az útvonal, amivel neveztünk, és nyertünk ezen a megmérettetésen – mondta.

Hatvan város életében ez a kilencedik díj, amit sikerült megnyerni a Virágos Magyarország versenyen – hangsúlyozta Horváth Richárd polgármester:  

„Most egy olyan díjat nyertünk meg, amely a Virágos Magyarország versenyében első alkalommal került átadásra. Így mi vagyunk az elsők, akik megnyertük a virágos városi-és faluséták elismerését. Szeretném megköszönni főkertész asszonynak, a kollégáinknak, az alvállalkozóknak, és mindenkinek, aki azon dolgozik, hogy ez a város minél szebb, és élhetőbb legyen. Szeretném megköszönni a hatvaniaknak is, akik mindennap vigyáznak erre a városra, és bíztatnak minket ebben a munkában.”    

Horváth Richárd a Vasutas Települések Szövetségének elnökeként különdíjat is hozott az eseményre, amelyet idén Ábrahámhegy nyert el. A település képviselői nem tudtak eljönni az átadó ünnepségre, így ők később veszik át az elismerést. 

Fotó: Albert Péter