Harmadik alkalommal szervezték meg a Volt egy álmom… roma kulturális napot. A Grassalkovich Művelődési Házban megrendezett eseményt azzal a céllal hívták életre, hogy bemutassák a hatvani roma tehetségeket, felhívva ezzel a figyelmet kultúrájuk értékeire. Baranyi Béla, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitóbeszédében hagyományaik ápolásának fontosságáról és közösségük összetartó erejéről beszélt.

A kultúrát és az értékteremtő tevékenységet ünnepeljük ma. Olyan nyelvet, verseket, táncokat és dalokat láthatunk és hallhatunk majd, amit az emberek azért értenek jól, mert a sajátjuknak tekintik – mondta.

Az eseményen köszöntőt mondott még Szinyei András alpolgármester, Smidné Vereb Julianna önkormányzati képviselő, valamint Koza József prépost atya. A kulturális nap különleges vendége volt még Oláh Zoltán, aki nemrég Franciaországban védte meg kempo világbajnoki címét. Az este során olyan tehetséges zenészek léptek fel, mint például Beeri Barnabás Vásári Tamás díjas zongoraművész és Szajkó Géza Junior Príma Díjas hegedűművész.

Szajkó Géza a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte diplomáját, az évek során színpadra állt már a többi közt Mexikóban, Amerikában, Japánban és Kínában is. A Magyar Állami Operaház művésze elmondta: a zene olyan önkifejezési eszköz számára, amivel szavak nélkül tudja megszólítani hallgatói lelkét. – Úgy gondolom a zenéhez nem kellenek szavak. Olyan dolgokat tudunk kifejezni általa, amit lehet, hogy szavakkal nem tudunk elmondani. Ez fogott meg ebben a művészeti ágban, ezért csinálom töretlen lelkesedéssel – részletezte.

Az eseményen szerepeltek a Hatvani 5. Számú Általános Iskola tanulói is. Balog Henrik és Angelo például tánccal szórakoztatták a közönséget, míg Balog Zsülien és Lúcia cigány mesével készültek. Baranyi Bracso Krisztián, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője azt hangsúlyozta: feladatuknak tartják, hogy felkarolják a fiatalokat. – Nagyon fontos, hogy a gyerekeknek legyenek céljaik és jövőképük, amit tanulással, szorgalommal és kiváló magatartással elérhetnek – foglalta össze.

A folklór eseményen felcsendült még a cigány himnusz, és egy képzőművészeti kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők a Hatvany teremben. A tárlat alkotásait a Romano Kher Roma Művelődési Ház gyűjteményéből válogatták össze. Mindezek mellett házi rétessel és üdítővel is készültek a vendégeknek.

Fotó: Albert Péter