Ahogy Laska Bence fogalmaz, sport nélkül el sem tudja képzelni az életét, olyan természetes ez neki, mint a levegővétel. Mint mondja beleszületett ebbe a világba, testnevelő tanár édesanyja, és a Hatvani Thaibox Klub másodedzőjeként tevékenykedő édesapja mindig bíztatta az aktív életmódra. Hároméves kora óta több mozgásformát kipróbált, úszott, focizott, teniszezett és síelt is, azonban a küzdősport az, ami igazán belopta magát a szívébe. Mindössze hétéves volt, amikor édesapjával kempo edzésekre kezdett járni. Igen korán komolyra fordult tevékenysége, ugyanis nem sokkal később már versenyeken vett részt Kardos Ignác tanítványaként. Időközben csatlakozott a Hatvani Thaibox Klubhoz, ahol hamar kiderült, hogy tehetséges. – Első komoly megmérettetésemre szorgalmasan készültem edzőmmel, Hatvani Ferenccel. Tizenkétévesen, a Horvátországban megrendezett világbajnokságon a kategóriámban aranyérmet nyertem, az egy teljesen új érzés volt – eleveníti fel. Ezt követően sorra jöttek a nemzetközi sikerek.

Harcművészeti stílusa hamar kialakult, a K1 szabályrendszere szerint szokott ringbe szállni. Laska Bence hangsúlyozza, hogy ennek van a legszigorúbb és legösszetettebb pontozási rendszere. Tizenhat évesen fejlődése érdekében, és azért, hogy felnőtt korcsoportban is helyt tudjon állni, csatlakozott a budapesti Re-Gym Thaibox Klubhoz, ahol Rehák György, többszörös magyar bajnok vette pártfogásába. Iskola mellett, időt nem sajnálva járt a fővárosi edzésekre. – Rengeteg munka van egy-egy versenyfelkészülésben, heti 12-14 edzést mellett tudatos jelenlétet is igényel. Ha a ringben vagyok, és nem nyerek, az elsősorban fizikailag fáj – foglalja össze átsuhanó mosollyal az arcán. A befektetett energia hamar megtérült, Laska Bence sorra harcolta ki nyakába az érmeket, derekára az öveket. A teljesség igénye nélkül: a horvátországi Európa-kupán 2017-ben aranyérmet szerzett, egy évvel később az olaszországi világbajnokságon a magyar válogatott színeiben bronzérmes lett. – Erre az eredményemre vagyok a legbüszkébb, nagyon sokan indultak a súlycsoportomban, és olyan sportolókkal küzdöttem, akik a világ legjobbjai közé tartoznak. Hatalmas dolognak érzem, hogy sikerült elérnem azt a szintet, hogy egy ringben mérkőzhettem velük, és még felülkerekedni is sikerült rajtuk – részletezi. Tavaly a budapesti világkupán a dobogó harmadik fokára állhatott, míg a szerb kupán ezüstéremmel gyarapította gyűjteményét. Mindezek mellett a tavaly megrendezett Európai Egyetemi Játékokon az Óbudai Egyetemet képviselve Lengyelországból aranyéremmel tért haza. A Harcosok Éjszakája rendszeres győztes szereplője Laska Bence, mindig izgatott, amikor a hatvani közönségnek mutathatja meg fejlődését.

Eredményei nem maradtak visszhang nélkül, tavaly az egyetemének rektora eredményeiért elismerésben részesítette, neki ítélték Az év Heves megyei sportolója címet, nemrég pedig átvehette a Hatvan város sportjáért járó díszoklevelet. – Nagyon hálás vagyok a szüleimnek és húgomnak támogatásukért. Luca a legnagyobb szurkolóm, igyekszek jó példa lenni számára, jövőre indul majd első kick-box versenyén. Köszönettel tartozom még edzőimnek, Rehák Györgynek, Németh Szabolcsnak és Hatvani Ferencnek a hosszú éveken át tartó felkészítésért, és természetesen a csapattársaimnak. A ringbe ugyan egyedül kell kiállnom, azonban sokak munkája áll mögöttem – foglalja össze. Kiemeli, hogy rengeteget köszönhet a sportnak, tiszteletre, alázatra, önfegyelemre, testének és lelkének megbecsülésére tanította és tanítja a mai napig.

Laska Bence a Bajza József Gimnázium biológia-kémia szakos tanulójaként sokáig sportorvosi hivatásra készült, azonban végül az Óbudai Egyetem gazdaságinformatikus képzésén folytatta tanulmányait. Most végzős hallgatója az oktatási intézménynek, a napokban adta be jelentkezését a marketing mesterképzési szakra. Mindezek mellett a családi vállalkozásban tevékenykedik aktívan, és saját médiaügynökségét építi. Magánéletében is ugyanolyan elszánt, mint a ringben szokott lenni. – A jövőm megalapozásán dolgozok, vannak céljaim, amiket harmincéves koromig szeretnék megvalósítani. Ezek közé tartozik az, hogy a megélhetésem ne legyen helyhez kötve, valamint az anyagi biztonság megteremtése majdani családom részére – hangsúlyozza hozzátéve, hogy nem szeretne másnak dolgozni, saját útját akarja járni. Kiemeli, végtelenül hálás barátnőjének, Chiara mindenben támogatja őt, és víziójára közös célként tekint. Már csaknem egy éve együtt élnek a fővárosban.

Laska Bence azt mondja, nem fordul elő, hogy nincs megvalósításra váró feladata, néha azonban belátja, hogy pihenésre van szüksége. Olyankor szívesen sétálnak, fedeznek fel új éttermeket vagy épp utaznak. Nemcsak munkaeszköze a fényképezőgép, szabadidejében is szeret fotózni, kreatív önkifejezési módnak tartja. Fontos számára az önfejlesztést, pszichológiai és üzleti könyveket szokott olvasni. Produktivitása növelése és a hatékony időmenedzsment elsajátítása érdekében pedig ebben a témában hallgat podcastokat. Továbbra is mindennapjainak része a sportolás, úgy véli, annyira identitása része, hogy anélkül nem is lenne önmaga.

Fotó: Albert Péter