A kosárlabda története Hatvanban az 1950-es évekre nyúlik vissza, ekkor a város férfi és női csapata is a másodosztályban szerepelt. Az edzések az FC Hatvan jelenlegi területén folytak, salakpályán. 1997-ben Blaubacher László országos streetball fesztivált is szervezett a DISZI parkolójába mintegy 30 csapat részvételével. Az utóbbi időszakban a férfi mezőny sokáig a második vonalban szerepelt, jelenleg az összevont Heves-Nógrád bajnokságban játszik, edzőjük Robotka Tamás. A streetball népszerűségének eleget téve egy összefogás keretében Hatvan egy új pályával is bővült.

– A Heves Megyei Kosárlabda Szövetség kereste fel a Magyar Kosarlabdázók Országos Szövetségét, hogy szeretnének egy kültéri pályát építeni. A városnak csak a helyszínt kellett biztosítani és a Népkertet választották, a palánk pedig az országos szövetség adománya. A pálya ma délután elkészül és használatba is lehet venni – részletezte Robotka Tamás, a Hatvan KK edzője.

Cserkuti Szabolcs, az utánpótlás csapatok edzője elmondta, hogy a fiatalok körében is nagyon elterjedt sport a streetball, így folyamatosan bővül a hatvani csapatok létszáma. – A város majdnem minden iskolájából járnak hozzánk sportolni vágyó gyerekek és nagyon lelkesek. Az idén már a Széchenyi István Római Katolikus Gimnáziumban is kaptunk termet, így szeptembertől ott is lesznek edzések – emelte ki Cserkuti Szabolcs.

Hozzátette, hogy a jövőben szeretnének egy streetball fesztivált is rendezni a pályán, ahol akár 20 csapat is összemérheti a tudását. Az üzemeltetők arra kérik az embereket, hogy a pályát rendeltetésszerűen használják, illetve ne menjenek a burkolatra kerékpárral, gördeszkával és görkorcsolyával, mert azok kerekei megsérthetik a felületet.